Ένα CERN στο... διάστημα έβγαλαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένα επιστημονικό μηχάνημα υπερσύγχρονης τεχνολογίας το οποίο εγκαταστάθηκε στην εξωτερική επιφάνεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ).
Όμως το CERN του διαστήματος τους αποζημίωσε άμεσα. Γιατί για πρώτη φορά κατέγραψε ίσως τα πρώτα ίχνη των σωματιδίων της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της Φύσης και της Φυσικής.
Η σκοτεινή ύλη, που ονομάζεται έτσι γιατί δεν αλληλεπιδρά με το φως, εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 26,8% της μάζας-ενέργειας του σύμπαντος και αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτελείται από ξεχωριστά σωματίδια, τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Το 4,9% του σύμπαντος αποτελείται από τη συμβατική ορατή ύλη και το υπόλοιπο 68,3% από την ακόμα πιο μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, σύμφωνα με τις νέες πρόσφατες μετρήσεις του ευρωπαϊκού δορυφορικού τηλεσκοπίου Πλανκ.
Το διεθνές πείραμα Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο (AMS), κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βάρους σχεδόν επτά τόνων, που ξεκίνησε στον ΔΔΣ τον Μάιο του 2011, καταγράφει τα σωματίδια υψηλής ενέργειας της κοσμικής ακτινοβολίας. Προσπαθεί έτσι έμμεσα να εντοπίσει τα σωματίδια σκοτεινής ύλης από τα κανονικά σωματίδια ύλης που θεωρητικά αφήνουν πίσω τους οι συγκρούσεις των πρώτων.
Όπως ανακοίνωσε στο CERN ο εκπρόσωπος του φιλόδοξου πειράματος καθηγητής του πανεπιστημίου ΜΙΤ και νομπελίστας Σαμ Τινγκ, το φασματόμετρο είδε ενδείξεις για πιθανές συγκρούσεις που οδηγούν στην εκμηδένιση σωματιδίων, τα οποία πιθανώς αφορούν τη σκοτεινή ύλη. Όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε πιο οριστικό συμπέρασμα θα αργήσει, έως ότου γίνουν και άλλες παρατηρήσεις και αναλύσεις.