Αποστολή ρομποτικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη
Το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της πύραυλο, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. To 2013, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη ομαλή προσγείωση σκάφους στη σελήνη από το 1976 μεταφέροντας ειδικό ρομποτικό όχημα, ενώ στους στόχους της περιλαμβάνεται η αποστολή επανδρωμένου σκάφους στη Σελήνη το 2036. Προς το παρόν σχεδιάζει την αποστολή ρομποτικού οχήματος στον πλανήτη Άρη περί τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Το Πεκίνο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ρομποτικού οχήματος, το οποίο βάσει του σχεδίου θα εξερευνήσει τον Κόκκινο Πλανήτη για τρεις μήνες. Το όχημα ζυγίζει 200 κιλά, έχει 6 ρόδες και θα τροφοδοτείται από τέσσερα ηλιακά πάνελ. Το όχημα που είχε αποσταλεί στη Σελήνη είχε μόνο δύο ηλιακά πάνελ και ήταν 60 κιλά ελαφρύτερο. Οι δυσκολίες κατά τον σχεδιασμό του είναι πολλές, καθώς θα πρέπει να πληροί μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις. Το όχημα θα φέρει 13 φορτία επί πληρωμή για λογαριασμό ερευνητικών φορέων, μεταξύ των οποίων μια τηλεκατευθυνόμενη κάμερα ανίχνευσης και ένα γεωραντάρ.
Μετά από επτά μήνες ταξίδι, το μητρικό σκάφος θα μπει σε τροχιά γύρω απ’ τον Άρη ενώ θα στείλει το μικρότερο σκάφος που θα μεταφέρει το ρομποτικό όχημα. Το όχημα σχεδιάζεται να προσγειωθεί σε περιοχή μικρού γεωγραφικού πλάτους, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αν και η ιδανική περιοχή για τη λειτουργία των ηλιακών πάνελ είναι η περιοχή του ισημερινού, από γεωγραφικής άποψης το βόρειο ημισφαίριο είναι περισσότερο πρόσφορο.
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης της χώρας, η οποία έχει δηλώσει πως στόχος της είναι να καταστεί διαστημική δύναμη. Κατά καιρούς το Πεκίνο έχει προβεί σε δοκιμές αντι-δορυφορικών πυραύλων, γεγονός που έχει οδηγήσει το αμερικανικό Κογκρέσο στο να απαγορεύσει στη NASA τη συνεργασία με την αντίστοιχη κινέζικη υπηρεσία, για λόγους ασφαλείας.