Ο δορυφόρος έχει μια θάλασσα καθαρού μεθανίου
Μια επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι η ανάλυση νέων στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, υπάρχει μια θάλασσα από καθαρό υγρό μεθάνιο.
Οι επιστήμονες γνώριζαν -μετά την αποστολή «Κασίνι»- ότι ο Τιτάν είναι καλυμμένος με θάλασσες και λίμνες υγρών υδρογονανθράκων. Τώρα, για πρώτη φορά δηλώνουν βέβαιοι ότι τουλάχιστον μία από αυτές περιέχει καθαρό μεθάνιο.
Από όλους τους δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα, ο Τιτάν είναι ο μόνος που διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και μεγάλα υγρά αποθέματα, μοιάζοντας έτσι περισσότερο με πλανήτη. Αλλά ενώ η ατμόσφαιρά του, όπως και η γήινη, περιέχει κυρίως άζωτο (πάνω από 95%), διαθέτει ελάχιστο οξυγόνο και, αντί γι'αυτό, περιέχει άφθονο μεθάνιο. Καθώς η θερμοκρασία στον Τιτάνα είναι χαμηλή λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, το μεθάνιο συσσωρεύεται στην επιφάνειά του σε υγρή μορφή.
Εκτιμάται ότι περίπου το 2% της επιφάνειας του Τιτάνα καλύπτεται από υγρούς υδρογονάνθρακες. Υπάρχουν τρεις μεγάλες θάλασσες κοντά στο βόρειο πόλο του, οι οποίες περιβάλλονται από δεκάδες μικρότερες λίμνες, ενώ στο νότιο ημισφαίριό του υπάρχει μόνο μια λίμνη.
Η νέα έρευνα, με επικεφαλής την Αλίς Λε Γκολ του Εργαστηρίου LATMOS (Laboratoire Atmospheres, Milieux, Observations Spatiales) του γαλλικού Πανεπιστημίου των Βερσαλλιών Σεν-Κεντέν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γεωφυσικής και πλανητολογίας "Journal of Geophysical Research: Planets", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη θάλασσα Ligeia Mare αποτελείται από μεθάνιο.
Οι εκτιμήσεις βασίσθηκαν στις παρατηρήσεις των θερμικών εκπομπών από τη Ligeia Mare σε μήκος κύματος μικροκυμάτων.
Η εν λόγω θάλασσα εκτιμάται ότι έχει βάθος τουλάχιστον 160 μέτρων.