Λαχανικά από εξωγήινο μποστάνι θα ταΐζουν όσους πάνε στον Άρη

Προετοιμασίες για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το ιστορικό βήμα της αποστολής επανδρωμένων διαστημικών σκαφών στον Άρη.

Στην Ολλανδία, ερευνητές του Πανεπιστημίου Βαγκενίνγκεν ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν να καλλιεργούν λαχανικά σε ένα... μποστάνι, το οποίο έχει χώμα με σύσταση ολόιδια με του εδάφους του Κόκκινου Πλανήτη.

Ήδη από το εξωγήινο αυτό μποστάνι έχει υπάρξει σοδειά σε ντομάτες, αρακά, σίκαλη, ραπανάκι και κάρδαμο. Το μόνο λαχανικό που δεν ευδοκίμησε ήταν το σπανάκι.

Ενώ τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από άποψη ποσότητας, οι σοδειές που παρήγαγε το... αρειανό χώμα, δεν διέφεραν από εκείνες που παράγονται στη Γη.

Στόχος των πειραμάτων αυτών είναι να εξασφαλιστούν τρόφιμα για τους πρώτους ανθρώπους που θα εποικίσουν τον πλανήτη Άρη.

Τα χώματα προμήθευσε στους ολλανδούς επιστήμονες η NASA και προέρχονται από ένα ηφαίστειο στη Χαβάη.

Πάντως ακόμη τα εξωγήινα λαχανικά δεν μπήκαν στο πιάτο αφού το χώμα αυτό (όπως και το χώμα του Άρη) περιέχει τοξικές ουσίες όπως μόλυβδο, αρσενικό και υδράργυρο που μπορούν να περάσουν στα φυτά. Έτσι, τα λαχανικά πρέπει πρώτα να εξεταστούν μακροπρόθεσμα.

Η διατροφή των πρώτων ανθρώπων που θα σταλούν στον πλανήτη Άρη είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κοσμοϊστορικής αυτής αποστολής.