Γυαλιά virtual reality (τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας) φορούσε ένας ασθενής που χειρουργήθηκε για όγκο στον εγκέφαλο. Ο ασθενής ήταν ξύπνιος και οι γιατροί ήθελαν να ελέγχουν τις αντιδράσεις του προκειμένου να αποφύγουν βλάβες στο οπτικό του πεδίο.
"Χειρουργικές επεμβάσεις με τον ασθενή ξύπνιο γίνονται από το 2000, όμως το πρωτοποριακό στοιχείο σε αυτήν ήταν τα γυαλιά 3D με τα οποία ο ασθενής βυθίζεται σε μια εικονική πραγματικότητα που μας επιτρέπει να ελέγχουμε πιο περίπλοκες αντιδράσεις του, όπως το οπτικό πεδίο του ή τη λήψη αποφάσεων σε έκτακτες περιστάσεις", ανέφερε σε ανακοίνωση του, το νοσοκομείο CHU του Ανζέρ, στη δυτική Γαλλία.
Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που χειρουργούνταν έχοντας τις αισθήσεις τους, αντιδρούσαν στα ερεθίσματα όταν οι νευροχειρουργοί διέγειραν συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου τους. Έτσι, οι γιατροί μπορούσαν να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο με ακρίβεια και να αποφύγουν περιοχές του που θα επηρέαζαν, εάν προκαλούσαν κάποια βλάβη, σημαντικές λειτουργίες όπως την κίνηση ή την ομιλία του ασθενούς.
Η εικονική πραγματικότητα "ανοίγει το δρόμο για (ιατρικές) πράξεις ακριβείας και μας επιτρέπει να οραματιστούμε επεμβάσεις που μέχρι τώρα ήταν αδύνατες, όπως την αφαίρεση όγκων από σημεία του εγκεφάλου δύσκολα προσβάσιμα", τόνισε σε ανακοίνωσή της η ιατρική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο νευροχειρουργός Φιλίπ Μενεΐ. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου θα περιοριστούν και οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Ο ασθενής χειρουργήθηκε στις 27 Ιανουαρίου και τρεις εβδομάδες αργότερα "η κατάσταση της υγείας του είναι άριστη", πρόσθεσε το νοσοκομείο.