Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Λέστερ της Αγγλίας υποστηρίζουν, ότι έχουν «ξεκλειδώσει» το μυστικό για το πώς μπορεί να διαχειρίζεται κανείς τους απείθαρχους άντρες: να τους θέτει στόχους.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι το να θέτει κανείς συγκεκριμένους στόχους στους άντρες είναι κάτι που τους δίνει ένα κίνητρο, ακόμη κι όταν αυτό δε συνοδεύεται από οικονομικό όφελος. Φαίνεται όμως, ότι το ίδιο δεν ισχύει και για τις γυναίκες.
Σε μια σειρά καθηκόντων, οι γυναίκες τα πήγαν καλύτερα από τους άντρες, όταν δεν είχαν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το αγγλικό πανεπιστήμιο, 109 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια απλή εργασία, προσθέτοντας σετ από πέντε διψήφιους αριθμούς, τυχαία επιλεγμένους μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών.
Πριν από το πείραμα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες. Σε δύο από αυτές τέθηκαν μη δεσμευτικοί στόχοι, με μια μέτρια αξιολόγηση, σε μία άλλη τέθηκαν πιο επιθετικοί στόχοι και σε μία τελευταία δεν τέθηκαν καθόλου στόχοι.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που ανήκαν στις δύο ομάδες που είχαν τεθεί στόχοι τα πήγαν καλύτερα στις απαντήσεις τους, προσπαθώντας να απαντήσουν σε περισσότερες και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στα τεστ. Οι γυναίκες τα πήγαν καλύτερα στην ομάδα που δεν είχαν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι.
«Σκοπός της έρευνας ήταν να καθορίσει τι είναι αυτό που κινητοποιεί τους ανθρώπους» εξήγησε ο Samuel Smithers από το τμήμα Οικονομικών του πανεπιστημίου.
«Όταν έχουμε ένα στόχο, νιώθουμε ένα αίσθημα σκοπού που θέλουμε να επιτύχουμε, κάτι που φυσιολογικά μας βοηθά να εστιάσουμε την προσοχή μας» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν, ότι οι γυναίκες τα πηγαίνουν καλύτερα από τους άντρες όταν δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους, όμως το αντίθετο ισχύει για τους άντρες, οι οποίοι ανταποκρίνονται καλύτερα στη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων».