Είμαστε ό,τι… τρώμε, λένε πολλοί διατροφολόγοι, όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα από επιστήμονες στην Αγγλία, μάλλον είμαστε… ό,τι έτρωγε η μαμά μας πριν μείνει έγκυος.
Μια ομάδα ερευνητών από το London School of Hygiene & Tropical Medicine υποστηρίζει, ότι η διατροφή μιας γυναίκας προτού μείνει έγκυος έχει σημαντική επίδραση στη μακροχρόνια υγεία του μελλοντικού της παιδιού.
Το τι καταναλώνει μια γυναίκα τις εβδομάδες προτού μείνει έγκυος, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη τον κίνδυνο ασθενειών που ενδέχεται να κολλήσει το παιδί της στο μέλλον, από τη γρίπη μέχρι τον ιό HIV και καρκίνο, σημειώνει χαρακτηριστικά σχετικό δημοσίευμα της MailOnline.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Andrew Prentice στη βρετανική εφημερίδα, «οι πιθανές επιπτώσεις είναι τεράστιες». Ο συνάδελφός του, Dr Matt Silver, πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να προσέχει κανείς μόνο αφού μάθει ότι είναι έγκυος».
Οι ερευνητές μελέτησαν 120 γυναίκες από αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, όπου η διατροφή των ανθρώπων μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των περιόδων βροχών και περιόδων ξηρασίας. Οι μισές είχαν συλλάβει κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας και οι άλλες μισές στο ζενίθ της περιόδου βροχών.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα των γυναικών, λίγο καιρό αφότου έμειναν έγκυες και στη συνέχεια, αφότου γέννησαν τα παιδιά τους, ανέλυσαν το DNA τους.
Η έρευνα δεν ασχολήθηκε με το γενετικό κώδικα, αλλά με τις επιγενετικές τροποποιήσεις ή τα «σημάδια» που επηρεάζουν τον τρόπο και το πότε ένα γονίδιο γίνεται ενεργό. Τα πολύ ενεργά ή τα πολύ λίγο ενεργά γονίδια προκαλούν προβλήματα.
Σε ένα γονίδιο, το οποίο ονομάζεται VTRNA2-1, τα «σημάδια» καθορίζονται τις πρώτες ημέρες ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ ενεργό στα μωρά, η σύλληψη των οποίων είχε γίνει κατά την εποχή της ξηρασίας, όταν το φαγητό ήταν άφθονο. Σε αυτή την ιδιαίτερα ενεργή κατάσταση, το γονίδιο προστατεύει από τον καρκίνο. Όταν είναι λιγότερο ενεργό –όπως στα μωρά που είχαν συλληφθεί κατά την περίοδο των βροχών- ο οργανισμός είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση διαφόρων ιών, από αυτόν της γρίπης, μέχρι εντεροϊών και τον ιό του HIV.
Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να εξηγεί γιατί τα παιδιά που γεννιούνται στη Γκάμπια και η σύλληψή τους είχε γίνει κατά την εποχή της ξηρασίας, τείνουν να πεθαίνουν πιο νέα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Genome Biology.