Ποιος είναι ο βασικός φταίχτης για τα κύματα καύσωνα; Μα, το φαινόμενου του θερμοκηπίου, βέβαια.
Το 75% των ασυνήθιστα ζεστών ημερών στον πλανήτη και το 18% των ακραίων χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του τελευταίου τεύχους της επιθεώρησης Nature Climate Change.
«Αυτό που συνέβαινε μία στις χίλιες μέρες, ή μ' άλλα λόγια, μία φορά στα τρία χρόνια, σήμερα συμβαίνει τέσσερις φορές στα τρία χρόνια», είπε στο Μπλούμπεργκ ο ερευνητής στο Institute for Atmospheric & Climate Science της Ζυρίχης, Έριχ Φίσερ, που είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Σήμερα, τα κύματα καύσωνα και οι ισχυρές καταιγίδες εμφανίζονται τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο συχνά από ό,τι πριν αρχίσει η ρύπανση με διοξείδιο του άνθρακα να ωθεί τους δείκτες των θερμομέτρων πιο ψηλά. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι πλέον 0,85 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ- βιομηχανικής περιόδου. Επιπλέον, η άνοδος της θερμοκρασίας και αύξηση της βροχόπτωσης κοστίζουν. Αποδείχθηκε από τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε στις 21 του περασμένου μήνα το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία έως και 33 δισ. δολάρια το χρόνο.
Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και τα νούμερα αυτά θα είναι πιο επίφοβα καθώς ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται, μιας και η αλλαγή του κλίματος μπορεί να μην είναι ούτε ομαλή ούτε σταδιακή, υποστηρίζει η καινούργια μελέτη. Σε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, πάντα σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο - στόχο, που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα - οι ημέρες με καύσωνα μπορεί να είναι δυο φορές πιο πιθανές από ό,τι σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς. Αν η άνοδος είναι μεγαλύτερη των 2 βαθμών τότε η συχνότητα των ημερών με καύσωνα μπορεί να είναι πενταπλάσια της σημερινής. Παράλληλα, η «ευθύνη» του φαινομένου του θερμοκηπίου στις έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να αυξηθεί από το 18%, σήμερα, στο 40% αν η θερμοκρασία ανέλθει κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο Έριχ Φίσερ, μαζί με τον συνάδελφό του Ρέτο Κνούτι, εξέτασαν στοιχεία σε βάθος ενός αιώνα χρησιμοποιώντας δυο δωδεκάδες κλιματικά μοντέλα και προχωρώντας σε προσομοιώσεις για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και το 2100.
«Με κάθε βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας, τα πιο σπάνια και πιο ακραία φαινόμενα - τα οποία, κατά συνέπεια έχουν τις πιο μεγάλες κοινωνικο- οικονομικές επιπτώσεις - είναι αυτά τα οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό, οφείλονται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούν οι άνθρωποι» τονίζουν στη μελέτη τους, οι Φίσερ και Κνούτι.