Νέους τρόπους για τη… «διαχείμαση» των αστροναυτών στο διάστημα εξετάζουν οι επιστήμονες, με την ανθρώπινη χειμερία νάρκη να εξετάζεται ως ενδεχόμενο να βρει κάποια εφαρμογή στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες.
Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της ομάδας προηγμένων εννοιών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, Leopold Summerer, η έρευνα θα μπορούσε να «φέρει λίγη επιστημονική φαντασία στη σφαίρα της επιστημονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της ζωής μας».
Αντλώντας πολύτιμα μαθήματα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ήδη μερικές από αυτές σε πειραματικές ιατρικές θεραπείες -όπως η θεραπευτική υποθερμία κατά την οποία οι γιατροί μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος για αρκετές ημέρες σε δεδομένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να βοηθήσουν τη θεραπεία ασθενών με τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες.
Οι δοκιμές διεξάγονται για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες, αν και κατά πόσο υπάρχει κάποιος τρόπος για να διατηρούνται οι αστροναύτες σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης» για ημέρες ή εβδομάδες, χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία χωρίς αρνητικές συνέπειες, κάτι που μπορεί να απαιτείται για τα βαθιά διαστημικά ταξίδια.
«Αυτό δε σημαίνει ότι θα δούμε αστροναύτες να πέφτουν σε χειμερία νάρκη σύντομα, όμως μαθαίνουμε από τη Φύση πώς να κατανοούμε καλύτερα κάποια πράγματα που συμβαίνουν στα ζώα κατά τη διάρκεια της διαχείμασης, όπως η πρόληψη της απώλειας οστικής ή μυϊκής μάζας. Αυτό είναι ήδη κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα διαστημικά ταξίδια μεγάλης διάρκειας» εξήγησε ο Summerer στη Washington Post.
Την περασμένη χρονιά η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος στις ΗΠΑ (NASA) χρηματοδότησε μια μελέτη για να ερευνηθεί η ιδέα της «χειμερίας νάρκης των αστροναυτών». Στα προτεινόμενα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η εξοικονόμηση σε νερό και φαγητό που απαιτούνται σε ένα διαστημόπλοιο, η μείωση των αποβλήτων και του χώρου που απαιτείται για άσκηση και ψυχαγωγία. Επιπλέον, μπορεί να ελαχιστοποιούνται και οι ψυχολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες.