Αρχαία αιγυπτιακά αγγεία για παραγωγή μπύρας βρέθηκαν στο Ισραήλ

Κεραμικά αγγεία, θρυμματισμένα, ηλικίας 5000 ετών τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή μπύρας από τους Αιγύπτιους βρέθηκαν στο Ισραήλ. Η ανακάλυψη έγινε, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, στη διάρκεια εκσκαφών σε εργοτάξιο του Τελ Αβίβ.  

Στο σημείο ανακαλύφθηκαν 17 κοιλότητες που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του χαλκού (3500-3000 π.Χ), όπως ανακοινώθηκε από την ανασκαφική ομάδα.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι «οι Αιγύπτιοι είχαν κατακτήσει» την περιοχή του Τελ Αβίβ πριν από 5000 και πλέον χρόνια, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

«Έως σήμερα, δε γνωρίζαμε την παρουσία των Αιγυπτίων παρά μόνο στα βόρεια της ερήμου Νεγκέβ (νότιο Ισραήλ) και στα νότια παράλια όπου η αιγυπτιακή κατοχή επεκτεινόταν έως την περιοχή Άζορ» νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η μπύρα ήταν το εθνικό ποτό της Αιγύπτου και αποτελούσε ένα βασικό είδος στη διατροφή των Αιγυπτίων έχοντας την ίδια αξία με το ψωμί. Η μπύρα καταναλωνόταν από όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής κατάστασης. Παραγόταν με τη βοήθεια ενός μείγματος από μερικώς ψημένο κριθάρι και νερό το οποίο άφηναν να «ξεκουραστεί» προκειμένου να επιτευχθεί η ζύμωση στον ήλιο προτού προστεθούν διαφορετικά φρούτα και συμπυκνώματα με στόχο να δοθεί γεύση στην μπύρα.