Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά μιας… βροχής που πλησιάζει, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν τώρα να καταλάβουν πώς συμβαίνει αυτό.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας και βρήκαν, ότι οι σταγόνες νερού απελευθερώνουν σύννεφα μικροσκοπικών σωματιδίων, όταν πέφτουν σε επιφάνειες, όπως τα φύλλα των δέντρων και το έδαφος.
Η μελέτη τους έδειξε ότι, όταν μια σταγόνα βροχής πέσει σε μια ανώμαλη επιφάνεια παγιδεύει φυσαλίδες αέρα, οι οποίες εκτοξεύονται προς τα πάνω και «αφρίζουν» όπως συμβαίνει σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Αυτές οι μικροσκοπικές φυσαλίδες κουβαλούν πολύ μικρές ποσότητες αρωματικών σωματιδίων από την επιφάνεια αυτή και στη συνέχεια «ταξιδεύουν» πολλά χιλιόμετρα μακριά με τη βοήθεια των ανέμων.
Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν οι ερευνητές, είμαστε σε θέση να… «μυριζόμαστε» τις καταιγίδες πριν φτάσουν στο σημείο που βρισκόμαστε.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η νέα αυτή έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), βρήκε ακόμη ότι οι διαφορετικοί τύποι βροχόπτωσης μπορούν να αλλάζουν τη μυρωδιά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ελαφριές και μέτριας έντασης βροχοπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα αερολύματα σε σχέση με τις δυνατές βροχές, που μπορεί να συνοδεύονται και από βροντές και καταιγίδες.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, ο τύπος του εδάφους επηρεάζει επίσης την ποσότητα των αερολυμάτων που απελευθερώνονται στον αέρα.
Σύμφωνα με τον Dr Youngsoo Joung, έναν από τους ερευνητές από το τμήμα Μηχανικής του ΜΙΤ, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ακόμη να εξηγήσουν πώς ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος μπορούν να μεταδίδουν ασθένειες.