Πώς η Γη μας απέκτησε το νερό της; Το νερό είναι κάτι γήινο ή κάτι... εξωγήινο;
Οι επιστήμονες δεν έχουν σίγουρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Για την ώρα, αυτό που τους δείχνουν τα στοιχεία της Ροζέτας (που έμεινε χωρίς το Φίλαι αλλά η ίδια συνεχίζει ακάθεκτη) είναι ότι αν το νερό ήρθε από το διάστημα, τότε αυτό δεν ήρθε από κομήτες αλλά από αστεροειδείς.
Και βρίσκεται στη Γη εδώ και 4 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου.
H ανάλυση των υδρατμών γύρω από τον κομήτη - στόχο 67Ρ/Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο, η οποία έγινε από το επιστημονικό όργανο "Ροζίνα" της διαστημοσυσκευής, έδειξε ότι η χημική σύνθεσή του νερού του είναι πολύ διαφορετική από το νερό του πλανήτη μας.
Ακόμη και αν αποκλειστούν οι κομήτες ως... υδροχόοι της Γης, το ερώτημα για την προέλευση του πλέον πολύτιμου στοιχείου του πλανήτη μας παραμένει. Υπενθυμίζεται ότι το νερό καλύπτει το 70% της επιφάνειας της Γης. Το ίδιο μας το σώμα αποτελείται κατά τα 2/3 από νερό.
Δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου συνθέτουν το μόριο του νερού, εξ ου και ο χημικός τύπος του είναι Η2Ο. Όμως μερικές φορές ένα άτομο υδρογόνου αντικαθίσταται από ένα βαρύτερο ισότοπό του, το δευτέριο και έτσι για κάθε 10.000 κανονικά μόρια νερού, υπάρχουν τρία βαριά μόρια νερού που περιέχουν ένα άτομο δευτερίου.
Η ανάλυση έδειξε ότι η αναλογία δευτερίου/κανονικού υδρογόνου στο νερό του κομήτη είναι υπερτριπλάσια (3,4 φορές μεγαλύτερη) σε σχέση με το νερό της Γης, γεγονός που σημαίνει ότι ο εν λόγω κομήτης διαθέτει το πιο βαρύ νερό που έχει βρεθεί ποτέ στο ηλιακό σύστημα. Από την άλλη, οι μελέτες μετεωριτών, οι οποίοι προέρχονται από αστεροειδείς, έχουν δείξει ότι η αναλογία του δευτερίου στο νερό τους είναι μικρότερη και πιο παραπλήσια με αυτή του νερού της Γης.