Μια ομάδα επιστημόνων από δύο αμερικανικά πανεπιστήμια ανέπτυξαν μια μέθοδο, χάρη στην οποία μπορούν να ενεργοποιούν ηλεκτρονικά εμφυτεύματα, προκειμένου να «εξολοθρεύουν» βακτηριακές λοιμώξεις μέσω... ασύρματου σήματος.
Ενεργοποιείται με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου και στη συνέχεια μεταφέρει θερμότητα στο μολυσμένο ιστό.
Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη θεραπεία και τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς, με το πάτημα ενός κουμπιού.
Πίσω από την ιδέα βρίσκεται μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρονικά εμφυτεύματα σε ποντίκια, το οποίο θερμαινόταν με την αποστολή του κατάλληλου σήματος, προκειμένου να θεραπευτεί ο μολυσμένος με τον ιό του σταφυλόκοκκου ιστός.
Όταν πήραν δείγματα ιστού από τα ποντίκια, 24 ώρες μετά από την... ασύρματη θεραπεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημάδι μόλυνσης, ενώ το εμφύτευμα «διαλύθηκε» μέσα στις επόμενες μέρες, αποδεικνύοντας –όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές- ότι όχι μόνο μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις, αλλά και να απομακρυνθεί από τον οργανισμό με εύκολο τρόπο.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι ερευνητές δοκίμασαν την ίδια θεραπεία και σε βακτήρια E.coli.
Οι εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές χρησιμοποιούν συνήθως μη-διασπώμενα υλικά που έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και στη συνέχεια πρέπει να αντικατασταθούν ή να αφαιρεθούν. Αυτές οι νέες ασύρματες «θεραπευτικές» συσκευές μπορούν να διαλυθούν μέσα σε μερικά λεπτά ή μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το χρόνο που απαιτείται για τη συγκεκριμένη κάθε φορά θεραπεία, σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη on-demand ιατρικών συσκευών, που θα μπορούν να ενεργοποιηθούν από μακριά για να εκτελέσουν μια θεραπευτική λειτουργία σε έναν ασθενή και στη συνέχεια να εξαφανιστούν με ασφάλεια μετά τη χρήση τους, χωρίς να απαιτείται η ανάκτησή τους» σχολίασε ο Fiorenzo Omenetto, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής από την Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου Tufts.
«Αυτές οι ασύρματες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, για παράδειγμα, στη διαχείριση μετεγχειρητικών λοιμώξεων ή να ανοίξουν το δρόμο για ενδεχόμενη χορήγηση φαρμάκων... Wi-Fi».
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.