Τρόμος στο εργαστήριο: Ανέστησαν το φονικό ιό της ισπανικής γρίπης

Σενάριο από τις "Επικίνδυνες Αποστολές"; Επιστημονική αλαζονεία ή μήπως εφιάλτης; Η ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων προκάλεσαν ρίγη τρόμου σε όλη την επιστημονική κοινότητα: κατάφεραν να αναστήσουν το φονικό ιό της ισπανικής γρίπης που το 1918 είχε προκαλέσει παγκόσμια πανδημία που είχε ξεκληρίσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους!

Σκοπός των επιστημόνων ήταν να διαπιστώσουν πόσο εύκολο είναι να αναδυθεί στην εποχή μας ξανά ένας τέτοιος επικίνδυνος ιός. Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα διάφορα στελέχη ιών της γρίπης των πτηνών, που κυκλοφορούν σήμερα στη φύση, περιέχουν όλα τα γενετικά συστατικά που μπορεί να συνδυαστούν κάποια στιγμή και έτσι να γεννήσουν ένα νέο άκρως φονικό ιό.

Στελέχη ιών της γρίπης υπάρχουν σε ζώα και πτηνά. Αν και αυτό γίνεται σπάνια, κάποιες φορές μπορούν να μεταλλαχθούν και έτσι να μπορούν να μολύνουν και τους ανθρώπους.

Η απειλή είναι ότι μια νέα πανδημία μπορεί μελλοντικά να ξεπηδήσει με αυτό τον τρόπο και να βρει απροετοίμαστη την ανθρωπότητα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ριψοκίνδυνη έρευνά τους βοηθά στη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία για μία νέα ανάλογη πανδημία στο μέλλον.

Πάντως πολλοί επιστήμονες καταδίκασαν σφοδρά την επιστημονική αυτή "αλαζονεία".

Ζήτησαν την άμεση διακοπή των ερευνών, θεωρώντας ότι τέτοια "τρελά και επικίνδυνα" πειράματα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για τον πληθυσμό όλης της Γης, αν το φονικό στέλεχος ξεφύγει από το εργαστήριο υψηλής ασφαλείας όπου δημιουργήθηκε.