Σε μια εντυπωσιακή έρευνα προχώρησε το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο χρησιμοποίησε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να "ζωντανέψει" 8 από τις 120 μούμιες του - από τα πλέον δημοφιλή εκθέματα για τους εκατομμύρια επισκέπτες του.
Η ανάλυση με ειδικό αξονικό τομογράφο αποκάλυψε το πρόσωπο μερικών από τις μούμιες για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι ερευνητές εξέτασαν εξονυχιστικά την κάθε μούμια, έτσι ώστε να φτιάξουν μια υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατη εικόνα. Από τη στιγμή που ψηφιοποιείται, το εξειδικευμένο προσωπικό του μουσείου μπορεί να αφαιρέσει το κάθε στρώμα και να φανερώσει το πρόσωπο της κάθε μούμιας, έτσι όπως ήταν κάτω από τους επιδέσμους, 4.000 χρόνια πριν! Ένα από τα πρόσωπα που αποκαλύφθηκαν, ήταν αυτό μιας ιέρειας στον ναό του Καρνάκ.
Με τον ίδιο τρόπο, οι ερευνητές πήραν εξαιρετικές πληροφορίες για τα έθιμα ταφής και την ταρίχευσή τους, τις διατροφικές συνήθειες και τις αρρώστιες που αντιμετώπισαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι.
"Βλέποντας μέσα στα σώματα, κοιτάζοντας κάτω από τους επιδέσμους, μπορούμε να καταλάβουμε πώς ήταν αυτοί οι άνθρωποι, ποια ήταν η ηλικίας τους, από τι αρρώστιες έπασχαν. Μπορούμε επίσης να συμπεράνουμε πώς διατηρήθηκαν αυτές οι μούμιες και ποιες ήταν οι διαδικασίες ταρίχευσης που χρησιμοποιήθηκαν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις" επισήμανε στο Euronews ο Τζον Τέιλορ, επιμελητής της έκθεσης.
Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου "Αρχαίες Ζωές, Νέες Ανακαλύψεις" θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.