Κλωθώ, Λάχεση, Άτροπος, οι τρεις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας
Με το... μοιραίο και μεγαλοπρεπές ελληνικό μυθολογικό όνομα "Κλωθώ" επέλεξαν να ονομάσουν οι επιστήμονες την πρωτεΐνη εκείνη που φαίνεται να μας χαρίζει υψηλότερη ευφυΐα, καλύτερη μνήμη αλλά και έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ακόμη "γονίδιο της εξυπνάδας", το ισχυρότερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, όπως όλα δείχνουν.
Το γονίδιο δρα αυξάνοντας την επίδραση της πρωτεΐνης "Κλωθώ".
Η νέα αυτή ανακάλυψη όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των γνωστικών συνεπειών των νευροεκφυλιστικών παθήσεων της τρίτης ηλικίας, όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα... χάπι της εξυπνάδας, που θα το παίρνουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Reports", βρήκαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν στο DNA τους μια συγκεκριμένη παραλλαγή (KL-VS) του γονιδίου KL, όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη μακροζωία, αλλά επιπλέον καλύτερες νοητικές επιδόσεις - και αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Η "Κλωθώ", ανακαλύφτηκε το 1997 και πήρε το όνομα που είχε μία από τις τρεις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας, αυτή που πλέκει το νήμα της ζωής. Όσοι έχουν τη γονιδιακή παραλλαγή KL-VS (περίπου 1 στους 5 ανθρώπους), παράγουν περισσότερη "Κλωθώ" στον οργανισμό τους και αυτό τους ευνοεί τόσο από πλευράς προσδόκιμου ζωής, όσο και νοητικής ικανότητας.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι ίσως καταφέρουν να βρουν ένα φάρμακο, πιθανώς σε μορφή χαπιού, που θα αυξάνει το επίπεδο της "Κλωθώ" στους ανθρώπους ή που θα μιμείται τη δράση της, προκειμένου να αυξάνονται οι νοητικές ικανότητες όχι μόνο στους ανθρώπους μέσης ή τρίτης ηλικίας, αλλά και στους νεότερους.