Αυτό είναι το αρχαιότερο δελτίο καιρού!

Τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας φέρεται να περιγράφει ένα από τα αρχαιότερα δελτία καιρού, που βρίσκεται χαραγμένο σε αιγυπτιακή στήλη από ασβεστόλιθο ηλικίας 3.500 ετών. 

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Σικάγο που μελέτησαν τη "Στήλη της Kαταιγίδας", ύψους 1,8 μ., και ερμήνευσαν εκ νέου τη 40 στίχων επιγραφή της. 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στο αρχαίο δελτίο καιρού γίνεται λόγος για βροχή, σκοτάδι και θύελλα χωρίς διακοπή. 

Η νέα αυτή μελέτη, όμως, έχει και ιστορικές προεκτάσεις και αν ισχύουν όσα υποστηρίζει, εξηγούνται πολλά κεφάλαια της Ιστορίας, καθώς χρονολογείται στα χρόνια της βασιλείας του Φαραώ Αμωση Αʼ, του πρώτου Φαραώ, της 18ης Δυναστείας. 

Το εύρημα εντοπίστηκε στο Λούξορ, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αχομσέ και παρόλο που η επιτύμβια στήλη δεν περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφής της Θήρας, η επαναχρονολόγηση της θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα για τη βασιλεία του Αχμοσε, που μέχρι σήμερα πίστευαν ότι χρονολογείται το 1550 π.Χ., όμως θα μπορούσε πραγματικά να είναι 30 έως 50 χρόνια νωρίτερα .