Από την Κυριακή 30 Μαρτίου θα αρχίσει να σκοτεινιάζει αργότερα... Κι αυτό επειδή στις 03:00 της Κυριακής, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας ώστε να δείχνουν 04:00.
Συνέπως, μπορεί να χάσουμε μία ώρα ύπνου, αλλά θα αποζημιωνόμαστε ολόκληρο το καλοκαίρι, καθώς όταν η μέρα θα είναι πραγματικά μεγάλη (είναι ήδη μεγαλύτερη από τη νύχτα, εφόσον έχουμε περάσει τη θερινή ισημερία - 21 Μαρτίου), θα νυχτώνει μια ώρα νωρίτερα και θα μπορούμε να χαρούμε την ημέρα.
Μία ώρα περισσότερο την ημέρα! Για φανταστείτε... Παρηγοριά για την ώρα που χάνουμε την Κυριακή!
Στη χώρα μας τα ρολόγια άρχισαν για πρώτη φορά να πηγαίνουν "πίσω-μπρος" το 1973. Μάλιστα το 1997 διατυπώθηκε η πρόταση να μην γίνεται αλλαγή ώρας για να συγκλίνουμε "ωρολογιακά" με την κεντρική Ευρώπη.
Κοινή πολιτική ρολογιού έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996 και το 2008 συνέκλιναν και οι χώρες που γύριζαν τα ρολόγια μια ώρα νωρίτερα (αντί για τις 03:00 από τις 02:00, το πράττουν πλέον από τις 03:00 στις 04:00.
Η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με κοινοτική οδηγία (2000/C 337 Ε/18).
Στις μέρες μας, 70 χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το μέτρο της αλλαγής ώρας.
Θυμίζουμε ότι η ώρα θα αλλάξει πάλι και θα επανέλθει η χειμερινή την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014.
Η αλλαγή της ώρας, από χειμερινή σε θερινή και αντιστρόφως, γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Ποια είναι όμως η πραγματική ώρα;
"Τεχνητή" ώρα θεωρείται η θερινή ώρα οπότε στην ώρα Γκρίνουιτς (η ώρα παγκοσμίως μετρά με βάση τον πρώτο μεσημβρινό, αυτού του αστεροσκοπείου Γκρίνουιτς στην Αγγλία) προσθέτουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα 3 ώρες (η χειμερινή ώρα Ελλάδας είναι ώρα Γκρίνουιτς +2 ώρες).
Και ποιος κρατά το... χρόνο στα χέρια του;
Το ρολόι στην Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, είναι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και που ορίζει - βάσει της κοινοτικής οδηγίας- πότε το ρολόι θα πάει μπρος και πότε πίσω.