Βρέθηκε πολικός… Τυραννόσαυρος Ρεξ

Ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος Ρεξ φαίνεται πως έφτασε μέχρι την Αλάσκα και το Βόρειο Αρκτικό Κύκλο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες μετά τα νέα ευρήματα τους: τα απολιθώματα ενός είδους του τρομερού σαρκοβόρου δεινόσαυρου που βρέθηκα στο Νορθ Σλοπ της Αλάσκας.

Μετά από αναλύσεις των παλαιοντολογικών ευρημάτων, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το είδος αυτό έμοιαζε πολύ με τον Τ-Ρεξ αλλά ήταν πιο μικρό σε μέγεθος.

Μάλιστα του έδωσαν το όνομα Nanuqsaurus hoglundi, εμπνευσμένο από το όνομα που έχουν δώσει οι Ινουίτ της Αρκτικής στην πολική αρκούδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο... πολικός ξάδελφος του Τυραννόσαυρου πρέπει να είχε μήκος (από το κεφάλι μέχρι την ουρά) περίπου 7-8 μέτρα, τη στιγμή που οι Τ-Ρεξ του Νότου πρέπει να είχαν μήκος πάνω από 12-13 μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή των δεινοσαύρων, πριν από περίπου 70 εκατ. χρόνια, δεν είχε τόσο κρύο (είχε περίπου το κλίμα της σημερινής Σουηδίας).

Ωστόσο το μικρότερο μέγεθος του Nanuqsaurus hoglundi δείχνει ότι είχε διαμορφωθεί εξελικτικά έτσι ώστε να αντέχει στις κλιματολογικές αυτές συνθήκες και στην πιο περιορισμένη ποσότητα διαθέσιμης τροφής.

Η δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση PLoS ONE.