Μετά από μερικές αποτυχημένες σχέσεις, ημέρες μοναξιάς, αναθεώρησης, εσωτερικής αναζήτησης κ.τ.λ. καταφέρατε να βρείτε κάποιον που μοιράζεται την αγάπη σας για τα ταξίδια, του αρέσουν οι ίδιοι συγγραφείς και ξεσηκώνεται με τις ίδιες μουσικές νότες.
Είτε γνωρίσατε "το πρόσωπο" μέσα από κοινούς γνωστούς, είτε ήταν κάποιος συνάδελφος στο γραφείο που δεν είχατε προσέξει ποτέ μέχρι εκείνη την ημέρα που τον ακούσατε να σχολιάζει ένα βιβλίο που διαβάσατε κι εσείς πρόσφατα, είτε προέκυψε μέσα από μια "διαδικτυακή γνωριμία"… τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σημασία.
Τα πάντα θα κριθούν στο πρώτο ραντεβού.
…Και μπορεί να σας απογοητεύσουμε, αλλά η απόφαση δεν εξαρτάται καθόλου από εσάς!
Για όλα θα αποφασίσει η "χημεία".
"Αυτή" θα καθορίσει αν τα κοινά σας ενδιαφέροντα μπορούν να… έρθουν ακόμη πιο κοντά.
Λένε, ότι ο έρωτας είναι τυφλός.
Σίγουρα θα το έχετε ακούσει/σκεφτεί, ακόμη και σχολιάσει εσείς οι ίδιοι –έστω και για πλάκα, παραδεχτείτε το- όπως εκείνη τη φορά που είδατε μια "θεογκόμενα αγκαλιά με ένα φλώρο", ή τότε που "ο θεός του πάνω ορόφου κυκλοφόρησε με μια “όχι και του επιπέδου του” μανταμίτσα".
Άλλωστε, τα στερεότυπα… καλά κρατούν στις μέρες μας!
Σύμφωνα με τη λέκτορα του πανεπιστημίου Northumbria, TamsinSaxton, η οποία συμμετέχει σε μια ομάδα που διερευνά την εξέλιξη, συμπεριφορά και αντίληψη των ανθρώπων, διαφορετικοί πολιτισμοί δίνουν άλλη βαρύτητα στα ίδια χαρακτηριστικά. "Σε κάποιους, για παράδειγμα, θεωρούνται πιο ελκυστικοί όσοι έχουν συμμετρικό πρόσωπο. Η θεωρία λέει ότι τα γονίδια παρέχουν ένα είδος προτύπου γύρω από τη συμμετρία σώματος και προσώπου. Όταν κάποιος εμφανίζει ένα “ελάττωμα” αυτό μπορεί να τον βγάλει εκτός… συμμετρίας. Αυτό σημαίνει ότι όταν επιλέγουμε συντρόφους, ίσως με κάποιο τρόπο τα γονίδιά μας να μας οδηγούν σε αυτούς που ταιριάζουν στο δικό μας “συμμετρικό κόσμο”".
…Και μπορεί η φίλη σας ακόμη να σας βρίζει, επειδή δεν πήρατε ποτέ τηλέφωνο τον "πιο-όμορφος-πεθαίνεις" νεαρό που σας την έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα στο μπαρ, όμως μελέτες έχουν δείξει ότι -ανεξάρτητα από τον πολιτισμό μας- οι άνθρωποι ελκύονται περισσότερο από τον/την "Κύριο/α Μέτριο/α".
Επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Randy Thornhill από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, υποστηρίζουν ότι τα μέτρια χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελούν "σημάδι" γενετικής ποικιλότητας και καλής υγείας, γράφει η Nicola Davis σε άρθρο της στον Guardian.
Υπάρχει άραγε κάποιος "κοινός κανόνας";
Οι γυναίκες με θηλυκά χαρακτηριστικά, όπως το μικρό πηγούνι και τα γεμάτα χείλη, τείνουν να θεωρούνται πιο ελκυστικές και από τα δύο φύλα, λέει η Saxton, όμως οι προτιμήσεις γύρω από τους άντρες… μάλλον μπαίνουν σε διαφορετικά "καλούπια".
"Όταν οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν, τείνουν να δείχνουν μια προτίμηση στα αρρενωπά χαρακτηριστικά ενός προσώπου/σώματος, καθώς επίσης εμφανίζουν μια τάση για πιο βαριές αντρικές φωνές και “αρσενική” συμπεριφορά" εξήγησε η ίδια.
Επομένως, όσο κι αν οι "προδιαγραφές" του/της σας φάνηκαν τέλειες, και ιδανικές για την προσωπικότητά σας, αν η χρονική στιγμή (το λεγόμενο "timing") δεν είναι η κατάλληλη, το πιο πιθανό είναι ο/η "κ. Τέλειος/α" να… πάει από εκεί που ήρθε!
Φυσικά, η τάση αυτή μπορεί να διαταραχτεί από παράγοντες όπως… η αντισύλληψη.
"Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που δείχνουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών σχετίζονται με μεγαλύτερη προτίμηση σε άντρες με θηλυκά χαρακτηριστικά προσώπου" πρόσθεσε η Saxton, λέγοντας ότι την ισορροπία αυτή μπορούν να διαταράξουν ακόμη παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με χημικές ουσίες: "Οι γυναίκες φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα αρρενωπά ανδρικά πρόσωπα, σε χώρες όπου οι προοπτικές υγείας είναι δυσμενέστερες".
Το γεγονός ότι η καλή υγεία αποτελεί "ποιοτικό χαρακτηριστικό" στην επιλογή συντρόφου (να τη και πάλι η "χημεία") απέδειξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο St Andrews το 2009. Σύμφωνα με τους ίδιους, το χρώμα ενός προσώπου μπορεί να "αποκαλύψει" το πόσο υγιές είναι το άτομο. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμά τους έκριναν ως πιο ελκυστικούς όσους εμφάνιζαν ένα ελαφρώς πιο κιτρινωπό χρώμα (αυξημένη πρόσληψη καροτενοειδών χρωστικών), κάτι που ενδεχομένως να υποδείκνυε ότι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Μιλάτε την ίδια "γλώσσα";
Σημασία δεν έχει μόνο τι λέει κανείς, αλλά και πώς το λέει.
Ένα ραντεβού μπορεί να καταλήξει… σε επιτυχία, αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε πολλές προσωπικές αντωνυμίες, άρθρα και συνδέσμους.
(Μάλλον έχει έρθει η ώρα να κατεβάσετε τη γραμματική από το ράφι και να την ξεσκονίσετε!)
"Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς αυτές τις ομάδες λέξεων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει αρεστός από τον άλλο" λέει η Molly Ireland, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Texas Tech.
Η ίδια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν, με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων υπολογιστή, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σε 40 "γρήγορα ραντεβού" (speed dates). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούσαν κοινό στιλ γλώσσας είχαν περισσότερες πιθανότητες να θέλουν να ξαναδούν ο ένας τον άλλον.
"Όταν δύο άνθρωποι χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο μια γλώσσα (γραμματική, λεξιλόγιο, εκφράσεις), αυτό σημαίνει ότι σκέφτονται και εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο" είπε η Ireland.
Το λεγόμενο "speed-dating" χρησιμοποίησαν και ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford, οι οποίοι μελέτησαν τη συμπεριφορά περισσοτέρων από 900 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, προκειμένου να δουν ποια γλωσσικά σημάδια χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν κάποιο δεσμό με έναν τρίτο.
"Οι άντρες τείνουν να επιλέγουν αδύνατες γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ψηλούς άντρες. Ωστόσο, η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι πιο σημαντικός δείκτης για το αν τελικά θα κάνουν “κλικ”" ανέφερε ο Dan Jurafsky.
Αναλύοντας τις ηχογραφήσεις από τα ραντεβού, οι ερευνητές βρήκαν μερικά κοινά στοιχεία στα ζευγάρια που δήλωσαν ότι ένιωσαν κάποιο "κλικ". Για παράδειγμα, οι άντρες γελούσαν περισσότερο και άλλαζαν τον τόνο της φωνής τους, ενώ οι γυναίκες την ένταση της φωνής τους. "Αντίθετα, όσοι δεν ένιωθαν να τους συνδέει κάτι με το πρόσωπο που είχαν απέναντί τους χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως ‘κάπως έτσι’, ‘λίγο’, ‘έτσι κι έτσι’, ‘εεε’ κ.ά. Νιώθουν τόσο έξω από τα νερά τους, που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν μια φράση" πρόσθεσε.
Ήρθε η ώρα να "μιλήσει" το… φιλί της καληνύχτας
Ακόμη κι αν καταφέρετε τελικά να "μιλήσετε την ίδια γλώσσα" και το πρώτο σας ραντεβού με τον/την "κ. Μέτριο/α" κυλήσει ευχάριστα… υπάρχει κάτι ακόμη που θα κρίνει το κατά πόσο η "χημεία" σας ταιριάζει.
Το φιλί της καληνύχτας!
"Σε αυτό το στάδιο τα πρόσωπα έρχονται τόσο κοντά, ώστε τελικά να μπορούν να μυρίσουν τον άλλον" εξηγεί ο καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Robin Dunbar.
"Η μυρωδιά και η γεύση σας εξαρτώνται από ένα ιδιαίτερο σύμπλεγμα γονιδίων, που καθορίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα" πρόσθεσε.
Αυτό το μείζονος σημασίας σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας υποδηλώνει το πόσο ανθεκτικός είναι κανείς σε ασθένειες, και έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την οσμή των υγρών όπως το σάλιο, τα ούρα και τον ιδρώτα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγε ο καθηγητής Claus Wedekind από το πανεπιστήμιο της Λωζάννης -ο οποίος ζήτησε από 50 γυναίκες να μυρίσουν τα μπλουζάκια που φορούσαν άντρες επί δύο βράδια και να αναφέρουν πόσο ελκυστική έβρισκαν τη μυρωδιά τους- οι γυναίκες επέλεγαν εκείνα τα μπλουζάκια που είχαν παρόμοιο σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας με το δικό τους.
Όσο εσείς λοιπόν ψάχνετε για κοινά ενδιαφέροντα και τρόπο ζωής, τα γονίδιά σας μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη…