Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μάστορες στο… μπάρμπεκιου

Οι Μυκήνες είναι ξακουστές σε όλο τον κόσμο για τους θολωτούς τάφους τους και τους θησαυρούς που βρέθηκαν σε αυτούς.

Όμως, σύμφωνα με τη Julie Hruby, επίκουρη καθηγήτρια στο Dartmouth College, οι Μυκηναίοι μας έχουν κληροδοτήσει κάτι που χρησιμοποιούμε ευρέως ακόμη στις μέρες μας: το μπάρμπεκιου.

Μάλιστα από τα πειράματα της κ. Hruby προέκυψε ότι οι Μυκηναίοι όχι απλά γνώριζαν το μπάρμπεκιου αλλά είχαν εξελίξει τις τεχνικές τους σε επίπεδο... μάστερ!

Στις εκσκαφές στην περιοχή των Μυκηνών είχαν βρεθεί πολλά κεραμικά σκεύη που οι αρχαιολόγοι υπέθεταν ότι χρησιμοποιούνταν στο μαγείρεμα, όμως δεν ήξεραν πως ακριβώς. Έτσι η Hruby ζήτησε από τους βοηθούς και τους συνεργάτες της να την βοηθήσουν να φτιάξει ρεπλίκες των σκευών αυτών. Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξε στο πώς χρησιμοποιούνταν και ανακάλυψε τις εκπληκτικές τεχνικές των αρχαίων ημών προγόνων.

Επίσης όπως βρέθηκε από αναλύσεις σε υπολείμματα τροφών που βρέθηκαν στα σκεύη, η διατροφή των Μυκηναίων συνίστατο κυρίως σε κρέας: μοσχάρι, αρνί και χοιρινό και σε διάφορα είδη ψωμιού και ζυμαρικών που έφτιαχναν με σιτάρι και κριθάρι και τα μαγείρευαν με λάδι. 

Πηγή: npr