Στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που του ηλιακού μας συστήματος, η Δήμητρα (Ceres) "ψεκάζει" υδρατμούς στο διάστημα, άρα έχει νερό στο έδαφός της, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες.
Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού διαστημικού παρατηρητηρίου Herschel, το οποίο ανίχνευσε τους υδρατμούς σε δύο διαφορετικές περιοχές της Δήμητρας.
Αν και για πολύ καιρό επιστήμονες πίστευαν ότι η Δήμητρα και άλλοι αστεροειδείς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πάγου μέσα στο σώμα τους, αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει επιβεβαιωμένη παρατήρηση νερού και η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε τηλεσκόπιo απελευθέρωση υδρατμών.
Το νερό που "ψεκάζεται στο διάστημα με τη μορφή υδρατμών (καλλιτεχνική απεικόνιση του φαινομένου στη φωτογραφία)μάλλον προέρχεται από απευθείας εξαέρωση κομματιών πάγου του αστεροειδούς που ήρθαν σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του Ήλιου. Ο πάγος ίσως "βγήκε" στην επιφάνεια έπειτα από την πρόσκρουση μετεωριτών στη Δήμητρα, που μπορεί να έξυσαν τμήματα του εδάφους της.
Η ανακάλυψη του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου Herschel της Ευρώπης δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Ωστόσο, πολλές περισσότερες πληροφορίες για τη Δήμητρα θα προκύψουν από τη διαστημική αποστολή DAWN. Η αποστολή αναμένεται να προσεγγίσει τον αστεροειδή σε περίπου ένα χρόνο.
To σκάφος DAWN θα χαρτογραφήσει με μεγάλη λεπτομέρεια την επιφάνεια της Δήμητρας, ενώ θα παρακολουθήσει και τη μεταβολή με το χρόνο στη δραστηριότητα των πιδάκων υδρατμού που βρέθηκαν.