Η επιστήμη επιβεβαίωσε για πρώτη φορά κάτι που όλοι λίγο - πολύ είχαμε διαισθανθεί από μικροί: κάτι... γυαλίζει στο μάτι των καλλιτεχνών και ειδικά των κωμικών ηθοποιών.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ψυχιατρικής "British Journal of Psychiatry", οι κωμικοί ηθοποιοί και ιδίως αυτοί του stand-up comedy, εμφανίζουν ψυχωτικά στοιχεία στην προσωπικότητα τους. Και αυτό ακριβώς είναι που τους κάνει ικανούς να διασκεδάζουν τους ανθρώπους.
Οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα δημιουργικά στοιχεία που χρειάζονται σε μια προσωπικότητα για να έχει χιούμορ και να το μεταδίδει, είναι παρόμοια -αν και σε πιο υγιή μορφή- με εκείνα που συναντώνται σε ψυχωτικούς ανθρώπους, όπως όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη).
Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν σε ποιο βαθμό οι κωμικοί δηλώνουν ότι έχουν ασυνήθιστες εμπειρίες (όπως τηλεπάθεια και άλλα παραφυσικά - παραψυχολογικά φαινόμενα), νοητική αποδιοργάνωση (συχνή διάσπαση της προσοχής και δυσκολία συγκέντρωσης), εσωστρεφή ανηδονία (μειωμένη ικανότητα απόλαυσης, αποφυγή στενών σχέσεων), καθώς και ψυχαναγκαστική αντισυμβατικότητα (εσωτερική παρώθηση για αντικοινωνική συμπεριφορά). Όλα τα παραπάνω θεωρούνται ψυχωτικά στοιχεία μιας προσωπικότητας.
Η έρευνα έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι κωμικοί έχουν πολύ υψηλότερο "σκορ" και στις τέσσερις αυτές κατηγορίες χαρακτηριστικών, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνδυάζουν έντονα στοιχεία τόσο εξωστρέφειας, όσο και εσωστρέφειας.
Οι κωμικοί τείνουν να είναι ελαφρώς απόμακροι, εσωστρεφείς άνθρωποι, που δεν θέλουν πάντα να βρίσκονται με κόσμο και για τους οποίους η κωμωδία είναι μια διέξοδος, ένα είδος αυτοθεραπείας. Αυτή, άλλωστε, είναι η έννοια του θλιμμένου κλόουν.