Οι πρώτες εικόνες της Σελήνης από το κινέζικο ρομπότ Yutu

Δύο 24ωρα μετά την ιστορική προσσελήνωση του κινέζικου σκάφους Chang’e στη Θάλασσα των Δακρύων, το ρομπότ Yutu που στα ελληνικά σημαίνει "λαγός από νεφρίτη" πάτησε για πρώτη φορά το έδαφος της Σελήνης. 

Το 6τροχο όχημα κατέβηκε στον Κόλπο της Ίριδος χωρίς κανένα πρόβλημα και η έξοδος του στην σεληνιακή επιφάνεια έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στο διαστημικό κέντρο του Πεκίνου. 

H κινεζική κρατική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την προσσελήνωση του Yutu , την ώρα που ανοίγει τα ηλιακά πλαίσια προκειμένου να γεμίσει ενέργεια. 

Το διαστημικό ρομπότ θα είναι σε λειτουργία για τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα μετακινείται με μέγιστη ταχύτητα 200 μέτρων την ώρα. 

Αποστολή του είναι να στείλει στη Γη τρισδιάστατες φωτογραφίες του δορυφόρου της. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα, τέλος, το ρομπότ είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα ραντάρ εδάφους το οποίο λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος και απεικονίζει το υπέδαφος σε βάθος 30 έως 100 μέτρων.

Θα μπορέσει έτσι να μελετήσει το επιφανειακό στρώμα που ονομάζεται ρεγόλιθος και θα φτάσει βαθύτερα μέχρι τα ηφαιστειακά, βασαλτικά πετρώματα της Θάλασσας των Δακρύων.