Σπόγγος ην και εις χουν απελεύσει... κάπως έτσι συνοψιζόταν μέχρι σήμερα η επικρατέστερη επιστημονική πεποίθηση για την ανθρώπινη ζωή. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί είχαν καταλήξει με σχετική βεβαιότητα ότι ο κοινός πρόγονος κάθε έμβιου όντος ήταν ένα σφουγγάρι.
Όμως, η επιστήμη προοδεύει και τώρα έκανε μια ακόμη επιστημονική ανακάλυψη (την ανακάλυψη μάλιστα έκανε ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο δρ Ανδρέας Βαξεβάνης): ο κοινός πρόγονος όλων των ζώων και βέβαια και δικός μας είναι ένα ζελέ!
Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα θαλάσσιο πλάσμα, ζελατινώδους μορφής που ανήκει στα λεγόμενα κτενοφόρα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα για τα πρώτα-πρώτα ζώα, που άρχισαν να "τραβούν το δρόμο" τους, από ένα κοινό πρόγονο, πριν από περίπου 650 εκατ. χρόνια. Οι γενετιστές μέχρι σήμερα είχαν αλληλουχίσει ("διαβάσει") το πλήρες γονιδίωμα όλων των άλλων πανάρχαιων οικογενειών (σπόγγων, ασπόνδυλων πλακόζωων, μεδουσών κ.α.), εκτός από τα κτενοφόρα, κάτι που έγινε μόλις τώρα.
Η έρευνα του Έλληνα επιστήμονα είναι η πρώτη που αναλύει γενετικά ένα ζελατινώδες πλάσμα, από αυτά που βρίθουν στους ωκεανούς του κόσμου.
Για πρώτη φορά, οι βιολόγοι αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα ενός τέτοιου ζώου, με την κοινή ονομασία "θαλάσσια καρυδιά" (επιστημονικά Mnemiopsis leidyi), που ζει στα παράκτια ύδατα του δυτικού Ατλαντικού Ωκεανού και έχει περισσότερα από 16.000 γονίδια (όχι πολύ λιγότερα από τον άνθρωπο).
Η ανάλυση έδειξε ότι οι μέδουσες και τα κτενοφόρα, αν και ζελατινοειδή και τα δύο, έχουν αρκετά περισσότερες διαφορές από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Κυρίως όμως προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει -τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί ως τώρα- αρχαιότερος πρόγονος στο ζωικό βασίλειο, με συνέπεια τα ζελεδένια κτενοφόρα να εκθρονίζουν πλέον τους σπόγγους από αυτή την επίζηλη θέση.
Καθώς πάντως δεν έχουν ακόμα πειστεί όλοι οι επιστήμονες για τη νέα ανακάλυψη, θα χρειαστούν και άλλες γενετικές αναλύσεις για να επιβεβαιώσουν ότι όντως οι ζελέδες είναι αρχαιότεροι από τα σφουγγάρια!