Ερείπια Shimao, βόρεια επαρχία Shaanxi, Κίνα. Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως στο χώρο μιας νεολιθικής πόλης, ανέσκαψαν τα κρανία περισσότερων από 80 νεαρών γυναικών, οι οποίες υπήρξαν θύματα ανθρωποθυσίας πριν από 4.000 χρόνια. Η τοποθεσία των ευρημάτων θεωρείται πλέον μαζικός τάφος, ενώ τα σώματά τους δεν έχουν βρεθεί.
Το γεγονός ωθεί τους ειδικούς να υποθέσουν πως τα κρανία χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή του τείχους της πόλης, σε σχετικές θρησκευτικές δραστηριότητες είτε σε τελετές θεμελίωσης των κατασκευών αυτών. Θεωρείται πιθανό η μαζική ανθρωποθυσία να συνέπεσε με ένα ξέσπασμα μαζικής βίας ή εθνοτικών συγκρούσεων στην περιοχή-άλλωστε, η θυσία εχθρών ή αιχμαλώτων ήταν κοινή πρακτική στους αρχαίους λαούς.
Η ανακάλυψη δεν είναι ωστόσο η πρώτη που αποδεικνύει την ύπαρξη ανθρωποθυσιών στην πρώιμη Κίνα. Συχνά βασιλείς και αυτοκράτορες θάβονταν με τους υπηρέτες και τις παλλακίδες τους, κι αυτό φυσικά σήμαινε τη θανάτωση των τελευταίων-ή και τη ταφή τους όσο ήταν ζωντανοί.
Τα ερείπια Shimao καλύπτουν μια περιοχή μεγαλύτερη των 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ανακαλύφθηκαν το 1976. Ο υπεύθυνος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Επαρχίας Shaanxi δήλωσε πως τα περισσότερα κρανία έχουν σημάδια από χτυπήματα και καψίματα, ενώ είναι πιθανό οι άνθρωποι αυτοί να θυσιάστηκαν κατά την τελετή εγκαινίων της πόλης.
Στο χώρο ανασκαφής, βρέθηκαν επίσης περισσότερο από 100 θραύσματα τοιχογραφιών καθώς και μεγάλος αριθμός καλλιτεχνημάτων καθημερινής χρήσης, τα οποία χρονολογούνται στο 2000 προ Χριστού. Το 2005, οι αρχαιολόγοι είχαν βρει σε μια κεντρική κινεζική επαρχία ένα βωμό αφιερωμένο σε ανθρωποθυσίες, καθώς και ολόκληρο τον σκελετό ενός από τα θύματα ενώ για τις θυσίες ζώων είχε προβλεφθεί διαφορετικός βωμός. Πρόκειται για τα αρχαιότερα ευρήματα ανθρωποθυσιών μέχρι στιγμής, καθώς υπολογίζεται πως είναι 7000 ετών.