Την πολύ μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, ότι ο άνθρωπος είναι ο κορυφαίος θηρευτής του πλανήτη, καταρρίπτει έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNA.
Από οικολογικής άποψης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, όσον αφορά τη θέση του στο τροφικό πλέγμα, ο άνθρωπος "μοιάζει περισσότερο με την αντζούγια ή τα γουρούνια".
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μετρά το ανθρώπινο "τροφικό επίπεδο", ένα μέγεθος που χρησιμοποιείται στην οικολογία για την εκτίμηση της θέσης ενός είδους στην τροφική αλυσίδα, η ορθότερα το τροφικό πλέγμα. Επίσης, ρίχνει μια λεπτομερή ματιά στο τι τρώνε οι άνθρωποι, καθώς και τις τάσεις από τη μια χώρα στην άλλη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι το παγκόσμιο μέσο τροφικό επίπεδο της ανθρωπότητας το 2009 ήταν 2,21, Στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα, το ποσοστό μας βάζει στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα παμφάγα, όπως οι χοίροι και αντζούγιες.
Η μέτρηση γίνεται σε μια κλίμακα από το 1 (οργανισμοί όπως τα φυτά που παίρνουν την ενέργειά τους από τον Ήλιο) μέχρι 5,5 (κορυφαία αρπακτικά ζώα όπως οι πολικές αρκούδες και όρκες).
"Είμαστε πιο κοντά στα φυτοφάγα παρά τα σαρκοφάγα, κάτι που αλλάζει την αντίληψη ότι είμαστε κορυφαία αρπακτικά" εξήγησε στο Nature ο Σιλβέν Μπονομό του Γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας, επικεφαλής της μελέτης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο... σαρκοβόρος καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει ανεβάσει ελαφρώς τη θέση του στην κλίμακα.
Λόγω της αύξησης στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, το μέσο τροφικό του επίπεδο σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 3%.
Όμως, σαν αντίβαρο, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος έχει πάψει να αυξάνεται στις ανεπτυγμένες χώρες για χάρη της υγιεινής διατροφής .