Από πού κρατά η κόκκινη σκούφια σου; Οι ρίζες της Κοκκινοσκουφίτσας!

Από πού κρατά η σκούφια σου; Ναι, εσένα λέμε, δεσποινίς! Με την κόκκινη σκούφια.

Κάπως έτσι λοιπόν έθεσαν οι επιστήμονες το ερευνητικό ερώτημα. Και ξεκίνησαν να ψάχνουν...

Από πού κρατά η σκούφια της Κοκκινοσκουφίτσας.

Μελετητές, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο της βιολογίας που μελετά την εξέλιξη των ειδών, έψαξαν και βρήκαν (μάλλον) τις ρίζες της Κοκκινοσκουφίτσας, του γνωστότερου ίσως παραμυθιού όλων των εποχών. Επιβεβαίωσαν λοιπόν μια παλαιότερη άποψη που είχε εκφραστεί ότι το παραμύθι έχει κοινές ρίζες με ένα παλιό γερμανικό παραμύθι, το "Ο Λύκος και τα επτά Κατσικάκια".

Όμως στη διάρκεια των ετών, η Κοκκινοσκουφίτσα κατέληξε σε άλλη αφήγηση.

Όταν αναδομεί κανείς την εξέλιξη ενός παραμυθιού σημαίνει ότι "κάνει δουλειά βιολόγου η οποία δείχνει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι και οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν έναν κοινό πρόγονο, αλλά εξελίχθηκαν σε διαφορετικά είδη", εξηγεί ο Βρετανός ανθρωπολόγος Τζέιμς Τεχράνι του Πανεπιστημίου του Ντέρμπαν στη Βρετανία.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, κάθε άλλο παρά... παραμύθι είναι: μέσα από το γνωστό παραμύθι ανιχνεύει τη γένεση και την πορεία στον χρόνο και τους τόπους των παραμυθιών, τις λαϊκές δοξασίες, για να ρίξει νέο φως στις μετακινήσεις των πληθυσμών στην ανθρώπινη ιστορία.

Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι "ο Λύκος και τα επτά Κατσικάκια" χρονολογείται πιθανόν στον 1ο αιώνα της χριστιανικής εποχής δημιουργώντας χίλια χρόνια αργότερα μια παραλλαγή που έγινε η Κοκκινοσκουφίτσα".

Ο Λύκος και τα επτά Κατσικάκια, δημοφιλές παραμύθι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αναφέρεται στην ιστορία ενός λύκου που μεταμφιέστηκε σε "μητέρα κατσίκα" για να καταβροχθίσει τα μικρά της. Στην Κοκκινοσκουφίτσα, ο λύκος τρώει ένα κοριτσάκι αφού έχει μεταμφιεστεί στη γιαγιά του, σύμφωνα με μια από τις πολλές εκδοχές του παραμυθιού.

Η Κοκκινοσκουφίτσα υπήρχε στα βιβλία, που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στη Γερμανία, των αδελφών Γκριμ που εκδόθηκαν τον 19ο αιώνα. Η εκδοχή αυτή βασίζεται σε αυτήν που έγραψε τον 17ο αιώνα ο Γάλλος Σαρλ Περό.

Αυτός εμπνεύστηκε από έναν παλαιότερο μύθο ο οποίος είχε περάσει από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής παράδοσης στη Γαλλία και την Αυστρία.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές του παραμυθιού στην Αφρική και την Ασία, όπως για παράδειγμα η Γιαγιά Τίγρη στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα.

Για να βρει την προέλευση του παραμυθιού, ο Τεχράνι υπέβαλε 58 παραλλαγές σε φυλογενετική ανάλυση, μια στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την ταξινόμηση των ζώντων οργανισμών που επιτρέπει να διαπιστωθεί ο βαθμός συγγένειας μεταξύ των ειδών και να κατανοηθεί η εξέλιξή τους.

Η μελέτη επέτρεψε επίσης να διαψευθεί μια διαδεδομένη θεωρία, σύμφωνα με την οποία η πιο παλιά εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας γεννήθηκε στην κινεζική προφορική παράδοση, πριν διαδοθεί στη Δύση μέσω του δρόμου του μεταξιού.