8 απίστευτες αλήθειες για τα τρόφιμα

1. Τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα εγχώρια. Μια σειρά παραγόντων όπως το έδαφος, το φως, η θερμοκρασία επηρεάζουν τη διατροφική αξία ενός καρπού. Παρ' ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μεταφορά και η αποθήκευση μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα κάποιων τροφίμων, σε πολλές άλλες περιπτώσεις αυξάνονται, όπως πχ τα αντιοξειδωτικά.

2. Ακόμη και αν κάποια τρόφιμα έχουν ετικέτα "χωρίς τρανς λιπαρά" επιτρέπεται νόμιμα να περιέχουν μια μικρή ποσότητα. Ο,τιδήποτε με λιγότερο από 0,5 γραμμάρια τέτοιων λιπαρών μπορεί να θεωρηθεί 0% όσον αφορά στα λιπαρά. Ελέγξτε προσεκτικά την ταμπέλα με τη διατροφική αξία και προσοχή στα υδρογονομένα λιπαρά.

3. Ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης. Π.χ. ένας decaf εσπρέσο μπορεί να έχει έως και 16 mg καφεΐνης. Σε έναν λάττε decaf περιέχεται σχεδόν όση καφεΐνη περιέχεται σε ένα κουτάκι Cola αναψυκτικού.

4. Οι χυμοί φρούτων μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες από ένα αναψυκτικό. Π.χ. ένα ποτήρι χυμός μήλου έχει 115 θερμίδες τη στιγμή που ένα αντίστοιχο ποτήρι αναψυκτικού έχει 95 ενώ ένα ποτήρι χυμός σταφύλι έχει 36 γραμμάρια ζάχαρης. Μπορεί τα σάκχαρα στους χυμούς να είναι φυσικά, παραμένουν όμως σάκχαρα.

5. Δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίδιες. Πολλές φορές οι εταιρείες για να αυξήσουν την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε φυτικές ίνες προσθέτουν ουσίες όπως ινουλίνη, μαλτοδεξτρίνη και πολυδεξτρόζη. Αυτές όμως δεν είναι εξίσου ωφέλιμες με τις ίνες που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης τρόφιμα.

6. Ορισμένα μαγειρεμένα λαχανικά είναι πιο ωφέλιμα από τα ωμά. Και όλα εξαρτώνται από το είδος του λαχανικού αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος. Παράδειγμα η μαγειρεμένη ντομάτα μας δίνει περισσότερο λυκοπένιο από την ωμή. Ενώ τα βρασμένα καρότα έχουν περισσότερα καροτινοειδή από τα ωμά.

7. Τα πολύσπορα δεν είναι τα ίδια με τα ολικής άλεσης. Πολύσπορο σημαίνει ότι κάτι είναι φτιαγμένο από διαφορετικά είδη σιτηρών ή καρπών που όλα όμως μπορεί να είναι ραφιναρισμένα. Μόνον τα ολικής είναι πραγματικά πλήρη.

8. Η προσθήκη λιπαρών στη σαλάτα την κάνει πιο ωφέλιμη. Τα λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών.