Φως… καταπρόσωπον: Ποια γονίδια κάνουν κάθε πρόσωπο διαφορετικό;

Απολύτως μοναδικό και ανεπανάληπτο, όσο και τα δακτυλικά αποτυπώματα, είναι το πρόσωπο κάθε ανθρώπου (σάμπως κάθε άνθρωπος δεν είναι ανεπανάληπτος και μοναδικός;).

Οι επιστήμονες έριξαν φως στο ανθρώπινο πρόσωπο και βρήκαν ότι κανείς άνθρωπος ακόμη και οι δίδυμοι δεν έχει ακριβώς το ίδιο πρόσωπο με κάποιον άλλο ακόμη και αν έτσι μοιάζει.

Και για αυτό ευθύνεται το DNA.

Χιλιάδες μικρές περιοχές του DNA και μάλιστα αυτού που έως τώρα θεωρείτο άχρηστο (το λεγόμενο και σκουπιδο-DNA), βρέθηκαν ότι καθορίζουν την ανάπτυξη των διαφορετικών χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς δημιουργούνται τα εκ γενετής κρανιοπροσωπικά ελαττώματα, τα οποία προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας (διατροφής, ομιλίας, αναπνοής κ.α.).

Οι επιστήμονες βρήκαν πάνω από 4.000 μικρού μεγέθους περιοχές στο σκουπιδο-DNA που φαίνεται η κάθε μία να παίζει το δικό της ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση του προσώπου. Αυτά τα τμήματα του γενετικού υλικού (το οποίο αποτελεί το 98% του συνολικού DNA, αλλά δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες, γι’ αυτό θεωρείται "άχρηστο" - τουλάχιστον μέχρι σήμερα), λειτουργούν ως διακόπτες των γονιδίων, ρυθμίζοντας είτε την ενεργοποίηση και την ενίσχυση της δράσης τους, είτε την εξασθένηση και την απενεργοποίησή τους.