Η επικρατέστερη θεωρία θέλει διάφορα είδη προγόνων του ανθρώπου να έχουν συνυπάρξει στον πλανήτη μας ακόμη και πριν 2 εκατομμύρια χρόνια.
Ένα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο κρανίο ανθρωποειδούς που ανακαλύφθηκε στο Ντμάνισι της νότιας Γεωργίας έρχεται μάλλον να ανατρέψει πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Το κρανίο είναι ηλικίας 1,8 εκατ. ετών και βάσει των πρώτων ενδείξεων, αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα τα διάφορα απολιθωμένα οστά και κρανία που έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Αφρική και στην Ασία, ανήκουν μάλλον στο ίδιο προανθρώπινο είδος, τον Homo erectus, που απλώς είχε διάφορες ανατομικές παραλλαγές.
Πολλοί παλαιοντολόγοι τείνουν να δεχτούν ότι η ανακάλυψη αποτελεί ορόσημο για την κατανόηση των ριζών της ανθρώπινης εξέλιξης, αλλά αρκετοί άλλοι εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί και σκεπτικιστές.
Οι Γεωργιανοί, Ελβετοί, Ισραηλινοί και Αμερικανοί ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, ισχυρίζονται ότι ο Homo habilis, ο Homo rudolfensis και άλλα είδη αποτελούν όλοι κλαδιά μιας κοινής εξελικτικής κληρονομιάς, του Homo erectus, που κατέληξε στους σύγχρονους ανθρώπους. Βασίζουν αυτό το συμπέρασμα στο ότι το κρανίο που ανακάλυψαν στο Ντμάνισι και είναι το πιο πλήρες κρανίο ανθρωποειδούς που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα (το προηγούμενο ήταν το αφρικανικό "αγόρι της Τουρκάνα" ηλικίας 1,5 εκατ. ετών), συνδυάζει ανατομικά χαρακτηριστικά από τα παραπάνω επιμέρους προανθρώπινα είδη.
Στην τοποθεσία Ντμάνισι, στους πρόποδες του Καυκάσου, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα, έχει ανακαλυφθεί η μεγαλύτερη συλλογή καλοδιατηρημένων απολιθωμένων οστών στον κόσμο και στην τοποθεσία αυτή έχουν εντοπιστεί τα αρχαιότερα ίχνη προγόνων του ανθρώπου εκτός της Αφρικής.