It’s in his kiss: Το φιλί αποκαλύπτει τα πάντα για τον σύντροφό μας

Θυμάστε το τραγούδι που λέει: "If you want to know/ If he loves you so/ It's in his kiss"; (Αν δεν το ξέρετε δείτε στο τέλος του κειμένου)

Ε λοιπόν η επιστήμη το επιβεβαιώνει: για ο, τιδήποτε θέλετε να μάθετε για τον μέλλοντα σύντροφό σας, μη ρωτήσετε, απλά φιλήστε τον!

Για δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν τη σημασία και τις λειτουργίες του φιλιού καθώς το γεγονός ότι οι άνθρωποι παντού στη Γη φιλιούνται, ανεξαρτήτως κουλτούρας, δείχνει πόσο σημαντικό είναι το φιλί.

Οι νέες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες χρησιμοποιούν - έστω και ασυνείδητα- το φιλί για να κάνουν τη σωστή επιλογή συντρόφου, ειδικά αν πρόκειται για το μελλοντικό τους σύζυγο.

Οι τρεις κυριότερες επιστημονικές θεωρίες για το φιλί, είναι ότι βοηθά στη βιολογική - γενετική αξιολόγηση του μελλοντικού συντρόφου και της υγείας του, ότι αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση διευκολύνοντας τη σεξουαλική επαφή και ότι χρησιμεύει για τη διατήρηση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων.

Τα τελευταία πορίσματα ενισχύουν την πρώτη θεωρία, λιγότερο την τρίτη ενώ καταρρίπτουν τη θεωρία ότι το φιλί είναι "πρελούδιο του σεξ".

Μελέτη που δημοσιεύεται στα περιοδικά "Human Nature" και "Archives of Sexual Behavior" μελέτησαν μέσω ερωτηματολογίων πάνω από 900 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 63 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φιλί παίζει κεντρικό ρόλο στην αξιολόγηση ενός μελλοντικού παρτενέρ.

Όμως η σημασία του δεν αφορά μόνον στις μακροχρόνιες σχέσεις. Η μελέτη βρήκε ότι το φιλί έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους άνδρες και (ακόμη περισσότερο) τις γυναίκες που ασκούν γοητεία στους γύρω τους και εύκολα συνάπτουν βραχυχρόνιες σχέσεις. Με άλλα λόγια, για να μη χάνουν πολύ χρόνο περιμένοντας να μάθουν τον άλλο (ή την άλλη), με ένα φιλί βγάζουν στα γρήγορα τα συμπεράσματά τους - και είτε μένουν, είτε προχωρούν παρακάτω σε αναζήτηση άλλου συντρόφου!

Άλλα ευρήματα των μελετών ήσαν τα εξής:

- Στις σύντομης χρονικής διάρκειας σχέσεις (περιστασιακές κ.λπ.) το φιλί είναι περισσότερο σημαντικό πριν το σεξ και λιγότερο στη διάρκειά του. Στους μακρόχρονους δεσμούς το φιλί είναι εξίσου σημαντικό πριν το σεξ, στη διάρκειά του και σε στιγμές άσχετες με αυτό.

- Όσο πιο συχνά είναι τα φιλιά, τόσο πιο ποιοτικός συνήθως είναι ένας δεσμός δύο ανθρώπων, ενώ αυτό δεν συμβαίνει με τη συχνότητα του σεξ.

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που φιλιούνται στο ζωικό βασίλειο, αλλά τα άλλα ζώα δεν χρησιμοποιούν τόσο συχνά τα φιλιά, ούτε αυτά έχουν τόση διάρκεια, όσο μπορεί να έχει ένα ανθρώπινο φιλί.