Σε οργανισμό και όχι σε φυσικό πρόσωπο απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Παρά τις προβλέψεις που ήθελαν τη Μαλάλα Γιουσουφζάι να παίρνει το φετινό βραβείο, τελικά η επιτροπή το απένειμε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Πρόκειται για το φορέα που έχει αναλάβει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Με τον τρόπο αυτό, η επιτροπή των βραβείων θέλησε να περάσει ένα μήνυμα για τη σημασία της καταστροφής του οπλοστασίου της Δαμασκού, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2014.
Ο ΟΑΧΟ επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.
Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.
Ο νορβηγικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πρώτος την είδηση για τον νικητή του βραβείου. Θεωρείται αξιόπιστος ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η ΕΕ μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.