Φωτογραφίες και πληροφορίες για τον Πλούτωνα έχουν κατακλύσει τον δικό μας πλανήτη τις τελευταίες μέρες. Γιατί το διαστημικό σκάφος New Horizons έκανε ένα ταξίδι 9 ετών και έφτασε επιτέλους στον πλανήτη που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.
Αν άνοιγε κανείς όμως μια εγκυκλοπαίδεια πριν από έναν αιώνα δεν θα έβρισκε τον Πλούτωνα μέσα. Γιατί; Πολύ απλά γιατί κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε!
Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 (συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου). Και κανείς δεν τον είδε ακόμη και τότε. Η ύπαρξη του πλανήτη διαπιστώθηκε από τις βαρυτικές έλξεις που ασκούσε σε άλλα ουράνια σώματα.
Ο Πλούτωνας έχει βουνά από πάγο νερού κοντά στον Ισημερινό του
Ο πλανήτης όμως με το νεκρικό όνομα, αυτό του θεού του Κάτω Κόσμου, δεν είναι μόνος του στο σκοτάδι του. Έχει και φεγγάρια... μαύρα φεγγάρια! Και όλα έχουν ονόματα τρομερά, ονόματα θανάτου: Χάρων, Ύδρα, Νύχτα, Κέρβερος και Στύγα!
Γιατί όμως το σύστημα του Πλούτωνα έχει ονόματα του Κάτω Κόσμου;
Όποτε ανακαλύπτεται ένα νέο πλανητικό σύστημα, η NASA αποφασίζει ένα σύστημα ονοματοδοσίας αφού τα επιστημονικά ονόματα (που συνήθως αποτελούνται από 2 γράμματα και μερικούς αριθμούς) δεν είναι πρακτικά, ούτε εύγλωττα αλλά ούτε μπορούν να ονομάζονται "να μια μαύρη κουκκίδα εδώ πέρα". Στη συνέχεια, η Διεθνής Ένωση Αστρονομίας (IAU) θέτει τα ονόματα αυτά σε δημόσια διαβούλευση. Συνήθως βέβαια το όνομα που έχει επιλεγεί ήδη επικρατεί.
Έτσι, επειδή ο Πλούτωνας είναι ο πιο μακρινός αλλά και σκοτεινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος (ακριβώς επειδή είναι πιο μακρυά από όλους από τον Ήλιο).
- Το φεγγάρι Χάρων: ο βαρκάρης που περνά τις ψυχές στον Κάτω Κόσμο
- Το φεγγάρι Ύδρα: το τέρας με τα πολλά κεφάλια, η Λερναία Ύδρα
- Το φεγγάρι Νύχτα: η θεότητα του απόλυτου σκοταδιού
- Το φεγγάρι Κέρβερος: ο τρομερός σκύλος με τα τρία κεφάλια που φύλαγε την πύλη του Άδη
- Το φεγγάρι Στύγα: το ποτάμι που διέσχιζαν οι νεκροί για να φτάσουν στον Κάτω Κόσμο.
Στο gif: όλες οι μέχρι σήμερα γνωστές εικόνες του Πλούτωνα και των δορυφόρων του