Ο οίνος ευφραίνει την καρδίαν του ανθρώπου αλλά και... πιθήκων! Όπως έδειξε νέα επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνήθεια που... κρατεί από τους μακρινούς μας συγγενείς, τους πιθήκους.
Η μελέτη έδειξε ότι η "καλή" σχέση με το αλκοόλ ξεκίνησε πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι πίθηκοι, ανέπτυξαν στο σώμα τους το κατάλληλο γονίδιο και, κατά συνέπεια, τον κατάλληλο βιολογικό μηχανισμό.
Όσο για το ανθρώπινο είδος, μάλλον οι πρώτοι άνθρωποι που ήπιαν αλκοόλ, ήταν αγρότες από τη νεολιθική εποχή, που ζούσαν στη σημερινή Κίνα, πριν από περίπου 9.000 χρόνια. Αυτοί λοιπόν ανακάλυψαν ότι από τη ζύμωση των φρούτων και του μελιού προκύπτει ένα ποτό που... φτιάχνει κεφάλι.
Γιατί όμως προέκυψε η γενετική μετάλλαξη του γονιδίου ADH4 που παράγει τα ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ;
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι καθώς τα φρούτα έπεφταν από τα δέντρα του δάσους στο έδαφος και άρχιζε σταδιακά η ζύμωσή τους (υπό την επίδραση των βακτηρίων που μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αιθανόλη), οι πίθηκοι που, λόγω εξέλιξης και κλιματολογικών - περιβαλλοντικών αλλαγών, είχαν εγκαταλείψει τα δέντρα και κινούνταν πια στο έδαφος σε αναζήτηση τροφής, άρχισαν να τρώνε τα φρούτα αυτά και σταδιακά το σώμα τους να συνηθίζει στην αιθανόλη που περιείχαν εξαιτίας της ζύμωσης.
The rest is history... μέχρι τα σημερινά μπαρ!
Μερικοί επιστήμονες μάλιστα, έχουν προτείνει ότι ένα βασικό κίνητρο -αν όχι το πιο βασικό- για την προϊστορική έκρηξη της γεωργίας παγκοσμίως ήταν η επιθυμία των ανθρώπων να πίνουν κανένα ποτηράκι παραπάνω...
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).