Ένας σκελετός ενός άνδρα που ανακάλυψαν Βρετανοί αρχαιολόγοι στην αριστερή όχθη του Νείλου, στο έδαφος του Βόρειου Σουδάν, έφερε στο φως μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη: πρόκειται για το αρχαιότερο εύρημα περίπτωσης μεταστατικού καρκίνου που έχει βρεθεί ποτέ.
Ο άνθρωπος (ο σκελετός του οποίου βρέθηκε) πέθανε πριν από περίπου 3.200 χρόνια.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", αναφέρουν ότι τα οστά του άνδρα ηλικίας 25 έως 35 ετών φέρουν σαφή ίχνη από μεταστατικό καρκίνωμα, που είχε εξαπλωθεί από το αρχικό σημείο του σε κάποιον μαλακό ιστό, σε πολλά άλλα μέρη του σώματός του και στα οστά.
Είναι αδύνατο να ειπωθεί με βεβαιότητα από ποιο όργανο ξεκίνησε ο καρκίνος και αν αποτέλεσε την αιτία θανάτου του άνδρα. Στην ίδια τοποθεσία ανακαλύφθηκαν 180 ακόμη σκελετοί, που πολλοί έφεραν ίχνη κακής υγείας (πνευμονοπάθειες, κατάγματα, λοιμώδεις νόσους κ.α.), ενώ το 75% των ανθρώπων είχαν πεθάνει πριν τα 35 τους χρόνια.
«Η ανακάλυψη θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη σχεδόν άγνωστη ιστορία αυτής της ασθένειας. Διαθέτουμε πολύ λίγα παραδείγματα καρκίνου πριν από την 1η χιλιετία μ.Χ.» δήλωσε η βιοαρχαιολόγος Μικαέλα Μπάιντερ, που βρήκε τον σκελετό.
Η αιτία που ο άνθρωπος εκείνος της αρχαίας Νουβίας εμφάνισε καρκίνο το 1.200 π.Χ., μπορεί να ήταν περιβαλλοντική (όπως καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό των ξύλων που καίγονταν στη φωτιά σε κλειστούς χώρους) ή γενετική (μεταλλάξεις γονιδίων) ή λοιμώδης (ίσως η μόλυνση με κάποιο καρκινογόνο παράσιτο).
Αν και ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην εποχή μας, απουσιάζει σχεδόν από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Μέχρι στιγμής, έχει ανακαλυφθεί διεθνώς μόνο μια πειστική περίπτωση μεταστατικού καρκίνου σε άνθρωπο πριν την πρώτη χιλιετία π.Χ., καθώς και άλλες δύο πιθανές περιπτώσεις.