Αλήθεια, τι ακριβώς βλέπουμε όταν βλέπουμε εφιάλτες; Δηλαδή ποιο είναι το σύνηθες "θέμα" των κακών ονείρων. Νέα καναδική έρευνα αποκαλύπτει ότι το πιο συχνό θέμα των εφιαλτών είναι η βία και η σωματική επιθετικότητα και όχι ο φόβος όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Διαπροσωπικές σωματικές και λεκτικές συγκρούσεις αποτελούν βασικό συστατικό των άσχημων ονείρων, ιδίως των γυναικών, οι οποίες βλέπουν τέτοια όνειρα με διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες.
Αντίθετα οι άνδρες, πολύ πιο συχνά από ό,τι οι γυναίκες, έχουν εφιάλτες με φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς κ.α.), καθώς και με πολέμους.
Η ερευνητική ομάδα που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Sleep", ανέλυσε εξονυχιστικά σχεδόν 10.000 όνειρα και διαπίστωσε ότι, αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, ο φόβος δεν συνοδεύει κατ’ ανάγκη έναν εφιάλτη. Στην πραγματικότητα, απουσιάζει από το ένα τρίτο των εφιαλτών, καθώς και από τα περισσότερα άσχημα όνειρα (ο διαχωρισμός γίνεται βάσει έντασης του ονείρου). Το 35% των εφιαλτών και το 55% των άσχημων ονείρων περιέχουν άλλα δυσάρεστα συναισθήματα εκτός από το φόβο.
Όπως αναμενόταν, οι εφιάλτες προκαλούν μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση σε σχέση με τα απλώς άσχημα όνειρα. Πολύ συχνά συναισθήματα που βιώνει ο κοιμισμένος, πέρα από τη βία, είναι η λύπη, η σύγχυση, η ενοχή και η αηδία.
Πάντως, το πανάρχαιο ερώτημα γιατί βλέπουμε όνειρα και ιδίως εφιάλτες, δεν έχει ακόμα απαντηθεί επιστημονικά. Μια θεωρία που υπάρχει είναι ότι τα όνειρα παίζουν ρόλο κάθαρσης για τις αναποδιές και τις "αμαρτίες" της καθημερινής ζωής. Μια άλλη υπόθεση υποστηρίζει ότι αποτελούν μια διαταραχή του νευρικού συστήματος.