Σοβαροί πολιτικοί τριγμοί στην ΠΓΔΜ για την αλβανική γλώσσα

Σοβαροί πολιτικοί τριγμοί στην ΠΓΔΜ για την αλβανική γλώσσα

Ο Πρόεδρος της χώρας δεν επικυρώνει το διάταγμα για τη διεύρυνση των αλβανικών, αν και η Βουλή ενέκρινε για 2η φορά το νομοσχέδιο

Εσωτερικός πολιτικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στα Σκόπια, μετά τα επεισόδια που σημάδεψαν χθες βράδυ την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο ήρθε για δεύτερη φορά στη Βουλή,  αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της χώρας το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Χθες, η Βουλή της ΠΓΔΜ το υπερψήφισε για δεύτερη φορά αλλά ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα του αργά το βράδυ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, παρά το γεγονός ότι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο.

Ο Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ με την ευρωπαϊκή πρακτική και είναι απολύτως σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των Αλβανικών έχει προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα , ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.