Ώρα μηδέν για Λονδίνο – Μόσχα, διακοπή των σχέσεων ανακοίνωσε η Μει

Ώρα μηδέν για Λονδίνο – Μόσχα, διακοπή των σχέσεων ανακοίνωσε η Μει

Ψυχροπολεμικά μέτρα, απειλές και αντίποινα σε ανησυχητική κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ

Στο χειρότερο επίπεδο εδώ και πολλες δεκαετίες βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις της Βρτανίας και της Ρωσίας, μετά τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλιας, με σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα της κατηγορία των Novichok.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών, από το Ηνωμένο Βασίλειο - η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Έπειτα από την «αποτρόπαιη αυτή ενέργεια» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μπορεί πλέον να είναι η ίδια. Θα διακόψουμε όλες τις προγραμματισμένες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την «ανάκληση της πρόσκλησης προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε.

Ακόμα, η Βρετανία θα θεσπίσει νόμους που θα ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι σε όλες τις μορφές «εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», περιλαμβανομένης της ικανότητας να σταματά όσους θεωρεί ύποπτους για τέτοια δραστηριότητα στα σύνορα της χώρας.

Επιπλέον το Λονδίνο προχωρά στο πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων «όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει εναντίον της Ρωσίας, η Μέι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία αναζητά άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο, ενώ το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όσους Βρετανούς πολίτες ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», και δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η αντίδραση της Μόσχας: Τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν

Μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων-κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία με τη Ρωσία και χαρακτήρισε την απέλαση των 23 Ρώσων διπλωμάτων από τη Βρετανία ως σκανδαλώδη πρόκληση

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».