Τραυματίες σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το πορτογαλικό κοινοβούλιο στη Λισσαβόνα για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας.

Η οργή των διαδηλωτών ξεχείλιζε και δεν άργησαν να προκληθούν εντάσεις. Αστυνομικοί συνεπλάκησαν με διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 1 άνθρωπος διακομίστηκε στο νοσοκομείο ενώ τουλάχιστον 10 αστυνομικοί φέρουν τραύματα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τόσο στην Πορτογαλία όσο και την Ισπανία οι διαδηλώσεις κατά τις λιτότητας όλο και πληθαίνουν. Στην πλειοψηφία τους, όμως, παραμένουν ειρηνικές.

Παρουσιάζοντας χθες το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013 στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ είπε ότι “τα περιθώρια για ελιγμούς είναι ανύπαρκτα”.

“Το να ζητήσουμε να μας δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου θα μας οδηγούσε σε μια δικτατορία του χρέους και στην αποτυχία”, πρόσθεσε.

Στόχος της κυβέρνησης Κοέλιο είναι η μείωση του ελλείμματος στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και στο 4,5% το 2013. Οι στόχοι αυτοί έχουν αναθεωρηθεί από το 4,5% και το 3% αντιστοίχως.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ότι το ΑΕΠ της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί 1% το 2013, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση. Οικονομολόγοι όμως επισημαίνουν ότι η εκτίμηση αυτή είναι υπεραισιόδοξη, με δεδομένο το πλήγμα που θα υποστούν οι καταναλωτές από τον προϋπολογισμό αυτό.

Φέτος η Πορτογαλία εισήλθε στην πιο βαθιά ύφεση που έχει αντιμετωπίσει από την δεκαετία του 1970, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 3%.