Τα ιταλικά κόμματα δεν φαίνονται να έχουν ξεκάθαρες συνταγές για την επομένη των εκλογών
Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις υψηλές φιλοδοξίες του την επομένη των εκλογών. Ο Ματέο Σαλβίνι θέλει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, δεδομένου ότι το κόμμα του αναδείχθηκε σε ισχυρότερη δύναμη των κομμάτων της συντηρητικής συμμαχίας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μαζί με δύο ακόμη μικρά κόμματα της άκρας δεξιάς, η εν λόγω συμμαχία συγκεντρώνει 37% των ψήφων. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Απαιτείται η εύρεση ενός δυνητικού κυβερνητικού εταίρου. Ο Ματέο Σαλβίνι δεν διευκρίνισε ποιος θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο. Προτίμησε να αφιερώσει τον χρόνο του μιλώντας για ιστορική μέρα, κατά την οποία «οι Ιταλοί ψήφισαν για την απελευθέρωση από την ΕΕ», τόνισε ο Σαλβίνι, διαμηνύοντας ότι ούτε οι Βρυξέλλες ούτε το Βερολίνο θα μπορούν στο εξής να κάνουν υποδείξεις στους Ιταλούς.
Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο υποψήφιος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο με ποσοστό 32%. «Αν και βρέχει είναι μια υπέροχη μέρα για εμάς», δήλωσε ο ίδιος στη Ρώμη. Το ερώτημα με ποιον προτίθεται να συνασπιστεί το άφησε και αυτός αναπάντητο. Πάντως δεν έκρυψε τις ξεκάθαρες βλέψεις του να κυβερνήσει με το λαϊκιστικό του κόμμα, επιχειρώντας να εμφανιστεί λιγότερο ριζοσπαστικός από τους πολιτικούς του δεξιού φάσματος. «Όλα αυτά είναι τακτική. Θέλει να παρουσιάσει το προφίλ του ηγέτη», εκτίμησε ένας σχολιαστής στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.
Οι ψηφοφόροι δεν ανησυχούν σημαντικά
Ψηφοφόροι, ειδικοί αναλυτές και μέσα ενημέρωσης αναζητούν πυρετωδώς απαντήσεις για τη συνέχεια μετά την καθαρή νίκη των δυνάμεων του λαϊκισμού τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του κομματικού φάσματος. Η Αμαλία Λοζάριο, νεαρή ψηφοφόρος από τη Ρώμη, θεωρεί εξαιρετικά καλό το αποτέλεσμα των εκλογών. Η ίδια ψήφισε εξάλλου τη Λέγκα του Βορρά «επειδή αισθάνομαι εξαπατημένη από τους μέχρι σήμερα κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες υπό τον πρόεδρο του κόμματος Ματέο Ρέντσι». Πάντως παραδέχεται ότι σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού αποτελεί αίνιγμα. «Μια συνεργασία ανάμεσα σε αριστερούς λαϊκιστές των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα του Σαλβίνι είναι αδύνατη κατά τη γνώμη μου. Είναι απλά υπερβολικά διαφορετικοί», τονίζει.
Ο Άντζελο Κανιτσάρο κλίνει προς την πλευρά των Πέντε Αστέρων. Ο ίδιος περίμενε ότι τα μεγάλα κομματικά μπλοκ θα παρεμπόδιζαν το ένα το άλλο. «Είναι ώρα τα Πέντε Αστέρια, με το καλό εκλογικό αποτέλεσμα, να αναζητήσουν κυβερνητικό εταίρο. Θα πρέπει επιτέλους να ωριμάσουν και να κουνηθούν», τονίζει ο ιταλός ψηφοφόρος.
Ελάχιστοι ψηφοφόροι που μίλησαν στo μικρόφωνο της DW στη Ρώμη εξέφρασαν ανησυχία για επαπειλούμενη στασιμότητα ή κρίση διακυβέρνησης. «Στο τέλος τα κόμματα θα βρουν μια φόρμουλα και θα κάνουν κάποια συμφωνία. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Είτε τα Πέντε Αστέρια ή η Λέγκα θα πρέπει να βάλουν πραγματική τάξη στον Νότο», σχολιάζει η Αριάνε Φούστα που κατάγεται από τη Σικελία.
Λαϊκιστές -η νέα κανονικότητα;
Ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, αναλύει επί σειρά ετών την ιταλική πολιτική. Για τον ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα δεν συνιστά έκπληξη. «Οι λαϊκιστές στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά εξελίσσονται σε mainstream κόμματα, στα νέα μεγάλα κόμματα στην Ιταλία. Παραγκωνίζουν τους σοσιαλδημοκράτες και τη συντηρητική Forza Italia. Είτε μας αρέσει είτε όχι στο εξής υα υπάρχει μονομαχία ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά», εκτιμά ο ιταλός καθηγητής.
Ο ίδιος θεωρεί προς το παρόν απίθανο το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Forza Italia και των σοσιαλιστών. Κατά τη γνώμη του «θα υπάρξει μια μακρά μεταβατική φάση, ακριβώς όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Πάρτε ως παράδειγμα το Brexit και όλη την αβεβαιότητα γύρω από αυτό, δείτε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Η δημοκρατία όπως την ξέραμε περνά μια τρομερή κρίση».
Πηγή: DW