Άτακτη φυγή αμάχων από την Γούτα – Δεν φτάνει η βοήθεια

Άτακτη φυγή αμάχων από την Γούτα – Δεν φτάνει η βοήθεια

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του 10% του ανταρτοκρατούμενου θύλακα

Σε άτακτη φυγή έχουν τραπεί μαζικά οι άμαχοι από τον θύλακα της ανατολικής Γούτα όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις.

Τη νύχτα, οι καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του 10% του ανταρτοκρατούμενου θύλακα στην Γούτα.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν έναν θύλακα στο νοτιοανατολικό τμήμα του προπυργίου των ανταρτών, όπου βρίσκονται κυρίως οι κοινότητες Νασαμπίγιε και Χαζάρμα, και «ελέγχουν το 10% της υπό πολιορκία Ανατολικής Γούτας», διευκρίνισε η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν μπορεί να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια

Την ώρα που οι άμαχοι εγκαταλείπουν όπως – όπως τα σπίτια τους, η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια κρίσιμης σημασίας, από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες υπηρεσίες αρωγής, δεν μπορεί να μπει στον πολιορκημένο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Το κομβόι για την Ανατολική Γούτα δεν μπορεί να προχωρήσει σήμερα» είπε στο πρακτορείο Reuters.

Τα περίπου 40 φορτηγά επρόκειτο να μπουν στην Ντούμα, στον θύλακα που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κοντά στη Δαμασκό, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι χρειάζονται κατεπειγόντως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη. Μόνο μια μικρή αυτοκινητοπομπή με εφόδια για 7.200 ανθρώπους έχει περάσει στον θύλακα από τις αρχές του έτους, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε στις 18 Φεβρουαρίου σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σκοτώνοντας περισσότερους από 650 ανθρώπους. Σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση αλλά και ένα φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης, πρόκειται για το πρελούδιο μιας χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή.

Ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο Orient TV, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή, μετέδωσε ότι λόγω της προώθησης των κυβερνητικών δυνάμεων πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την Ανατολική Γούτα για να γλιτώσουν. Το κανάλι έκανε μάλιστα λόγο για ευρείας κλίμακας εκτόπιση.

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωνε ότι οι αντάρτες έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους προκειμένου να εμποδίσουν τους αμάχους να φύγουν μέσω του ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Ο υποστράτηγος Βλαντιμίρ Ζολοτούχιν είπε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι οι αντάρτες απαγόρευσαν και τις συγκεντρώσεις των πολιτών.