«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα είναι πλέον ο έσχατος διαιτητής σε οποιεσδήποτε διαμάχες προκύψουν»
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα δικαστήρια της χώρας θα συμβουλεύονται τις ερμηνείες των νόμων από το Δικαστήριο ώστε να διασφαλίζεται η συνάφεια, όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα είναι πλέον ο έσχατος διαιτητής σε οποιεσδήποτε διαμάχες προκύψουν ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.
«Η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τελειώσει... Ο έσχατος διαιτητής στις διαμάχες για τη μελλοντική εταιρική σχέση μας δεν μπορεί να είναι το δικαστήριο οποιασδήποτε χώρας», είπε.
Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit σε μια ομιλία στο Λονδίνο, η Μέι είπε πως χρειάζεται γενναία και δημιουργική σκέψη προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μέι είπε ακόμη πως επιθυμεί την «πιο ευρεία και βαθιά» εταιρική σχέση που μπορεί να επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα καλύπτει περισσότερους τομείς από οποιαδήποτε άλλη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Σε μια ομιλία για τα σχέδιά της για το Brexit, η Βρετανή πρωθυπουργός είπε πως η χώρα μπορεί να επιλέξει να συμβαδίζει με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την κρατική βοήθεια και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ μετά το Brexit. Όσον αφορά τους τομείς των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός προς τα κατώτερα όρια, είπε.
Η Βρετανή πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση της πως η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να επιδιώξουν ένα νέο είδος εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit. Οι υπάρχουσες συμφωνίες της ΕΕ με τη Νορβηγία και τον Καναδά δεν προσφέρονται επειδή μπορεί να επηρεάσουν τις αλυσίδες της προσφοράς και να καταστήσουν δύσκολη τη διατήρηση ενός ανοικτού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είπε.
Η Τερέζα Μέι είπε η Βρετανία δεν θα πληγεί από τις απαιτήσεις της ΕΕ στις συνομιλίες για το διαζύγιο ούτε θα απειλήσει με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως το μήνυμά της στην Ένωση είναι «προχωράμε».
Τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές διευθετήσεις αμέσως μετά το Brexit, είπε και πρόσθεσε πως η σημερινή ομιλία της ορίζει τους όρους μιας καλύτερης συμφωνίας όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για την Ένωση.
Είπε πως η Βρετανία θα βγει από το Brexit πιο ισχυρή και πιο συνεκτική ως έθνος το οποίο θα εργάζεται τόσο για εκείνους που ψήφισαν την αποχώρηση όσο και για εκείνους που ψήφισαν υπέρ της παραμονής.
Η Βρετανή πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η Βρετανία δεν θα επανεξετάσει την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως τώρα επαφίεται στους πολιτικούς να την υλοποιήσουν.
«Δεν θα επανεξετάσουμε [την απόφαση για] το Brexit», είπε. Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ του Brexit και νομίζω πως επαφίεται στους πολιτικούς να υλοποιήσουν την απόφαση που τους ζητήσαμε να πάρουν».