Η Αρμενία ακύρωσε την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με την Τουρκία

Η Αρμενία ακύρωσε την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με την Τουρκία

«Τα πρωτόκολλα της Ζυρίχης» είχαν υπογραφεί από το 2009 αλλά δεν είχαν επικυρωθεί επισήμως από κανένα κοινοβούλιο

Το 2009, μετά από σχεδόν έναν αιώνα εχθρότητας λόγω της γενοκτονίας, η Αρμενία υπέγραψε μία ιστορική συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία, σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και να ανοίξουν τα σύνορά τους.

Η συμφωνία υπογράφηκε στην Ελβετία - με διαμεσολαβητές τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία- και έγινε επίσης γνωστή ως «Τα πρωτόκολλα της Ζυρίχης». Ωστόσο δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Σήμερα, η Αρμενία πήρε τελικά πίσω την συμφωνία. «Τα Πρωτόκολλα Αρμενίας – Τουρκίας και υπεγράφησαν το 2009, καταργήθηκαν» ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επιπλεόν, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, Tigran Balayan, με μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ανακήρυξε τα Πρωτόκολλα Αρμενίας – Τουρκίας, «μη υπάρχοντα και καταργημένα»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, «η Αρμενία έκανε τα πάντα για να μην αφήσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας στους ώμους των μελλοντικών γενεών. Αλλά η Άγκυρα δεν έκανε ούτε ένα βήμα προς την επικύρωση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων και δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι δεν προτίθεται να το κάνει».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του προέδρου Σαρκισιάν πρόσθεσε ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον «εάν θα υπάρξει η ίδια προθυμία και από την τουρκική πλευρά».