Κανένα έλεος στη Γούτα, χημικά, νεκροί και άμαχοι ως όμηροι

Κανένα έλεος στη Γούτα, χημικά, νεκροί και άμαχοι ως όμηροι

«Η ανατολική Γούτα, δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η κόλαση επί της γης»

Την οργή της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την σφαγή αμάχων στη ανατολική Γούτα, με τουλάχιστον 600 άμαχους νεκρούς σε μία εβδομάδα, ανάμεσά του δεκάδες μικρά παιδιά.

Στο τελευταίο περιστατικό βομβαρδισμών από τις κυβρενητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν υποψίες για χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα για επίθεση με αέριο χλωρίνης, καθώς αναφέρθηκαν χθες δεκατέσσερις περιπτώσεις ασφυξίας, ανάμεσά τους και ενός παιδιού που υπέκυψε.

«Έπειτα από εκτόξευση ρουκέτας από αεροσκάφος, 14 περιπτώσεις ασφυξίας αναφέρθηκαν στην περιοχή του Σιφουνίγε και προκλήθηκε ο θάνατος ενός 3χρονου παιδιού. Μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Ενας από τους ασθενείς, ηλικίας 3 ετών, πέθανε από ασφυξία», εξήγησε ο γιατρός που τους φρόντισε. «Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οσμή χλωρίου στα ρούχα και στο δέρμα, πολλοί έχουν αναπνευστικές δυσκολίες και ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα», διευκρίνισε.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές - Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 9 μέλη της ίδιας οικογένειας, τρία εκ των οποίων είναι παιδιά - παρά την απόφαση του ΟΗΕ  που υιοθετήθηκε το Σάββατο και ζητεί κατάπαυση του πυρός τριάντα ημερών στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ανατολική Γούτα, δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η κόλαση επί της γης» δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  που απηύθυνε εκ νέου έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση για εκεχειρία

Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε πώς οι αντικαθεστωτικοί μαχητές - τους οποίους μάχεται ο Άσαντ - χρησιμοποιούν ντόπιους αμάχους ως ομήρους και ότι αυτοί ευθύνονται για την ενδεχόμενη χρήση χημικών ουσιών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους δυνάμεις πιστές στον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ ευθύνονται για την επίθεση με αέριο χλωρίου στην Ανατολική Γούτα είναι μια πρόκληση που έχει σκοπό να υπονομεύσει την κατάπαυση του πυρός στον θύλακο.

Ο Λαβρόφ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα τεθεί σε ισχύ όταν όλες οι πλευρές συμφωνήσουν πώς πρέπει να εφαρμοστεί.