Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα το Saipem 12.000 κάνει ελιγμούς για να αποφύγει τα τουρκικά πλοία
Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε σήμερα το πρωί το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας. «Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο “Σουπιά” παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της, καθώς και η αποφασιστικότητα και της εταιρείας, αλλά και του καπετάνιου του πλοίου να προχωρήσουν προς τον στόχο «Σουπιά» για την γεώτρηση. «Πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που υπήρξε και την προηγούμενη φορά», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας πως χθες είχε λήξει η προηγούμενη NAVTEX της Τουρκίας. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη, πως η όλη προσπάθεια του γεωτρύπανου έχει οπτικογραφηθεί και οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα, στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.
Νωρίτερα, η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος μετέδιδε στην ιστοσελίδα της, ότι το Saipem 12.000 είχε κινηθεί και πλησίαζε πιο κοντά στον στόχο «Σουπιά». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεωτρύπανο είχε ήδη προχωρήσει κατά περίπου 5 χλμ. νότια με κατεύθυνση τον στόχο, μέσα από συνεχής ριψοκίνδυνους ελιγμούς, με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να εντείνει τις απειλές. Τουρκική φρεγάτα μάλιστα προσπάθησε σύμφωνα με την εφημερίδα να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο, με τον καπετάνιο του ιταλικού πλοίου να το αποφεύγει με ελιγμό και να συνεχίζει προς τον στόχο.
Μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Saipem πραγματοποιούσε ελιγμούς στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου, καθώς και τις Αρχές της Ιταλίας. Για τις εξελίξεις ενημερωνόταν τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και οι αρχηγοί των κρατών που βρίσκονται στην Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πάντως, ότι ο δευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντελκάτσι κοινοποίησε, ότι το γεωτρύπανο θα αναχωρήσει σε λίγες ημέρες από την κυπριακή ΑΟΖ για το Μαρόκο, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν παραιτείται από τα συμφέροντά της στην Κύπρο, όπως δεν εγκατέλειψε περιοχές με ακόμα πιο περίπλοκα προβλήματα, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Λιβύη.
Ο διάλογος των καπετάνιων του Saipem 12000 και τουρκικού πολεμικού πλοίου
Η κυπριακή εφημερίδα αναδημοσίευσε ακόμη τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου Saipem 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, τον οποίο αποκαλύπτει το πρακτορείο Dogan επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν, ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους στην περιοχή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το Saipem 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
Ο καπετάνιος του Saipem 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα, που βρισκόταν στην Μεσόγειο, ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, είπε στο πρακτορείο Dogan, ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι. «Οι ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.