Ο Ερντογάν βομβάρδισε τους «τρομοκράτες» του Άσαντ στο Αφρίν

Ο Ερντογάν βομβάρδισε τους «τρομοκράτες» του Άσαντ στο Αφρίν

Αυτοκινητοπομπή έβαλε τους μαχητές του κυβερνητικού στρατού της Συρίας και δέχτηκε πυρά

Casus belli είχε κηρύξει η Τουρκία στη Συρία με επίκεντρο το νέο «θέατρο» του πολυεπίπεδου συριακού πολέμου, την περιοχή Αφρίν. «Αν μπείτε στο Αφρίν, θα σας χτυπήσουμε», ήταν το τελεσίγραφο της Άγκυρας προς το καθεστώς Άσαντ, στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα έμπαιναν στο Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Σήμερα, αυτοκινητοπομπή που μετέφερε φιλοκυβερνητικούς μαχητές μπήκε στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση των τουρκικών δυνάμεων και λίγο αργότερα, σύμφωνα με τα συριακά δημόσια μέσα ενημέρωσης, οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τους φιλοκυβερνητικούς μαχητές.

Οι YPG χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στις οποίες μετέχουν πολιτοφύλακες σύμμαχοι του Άσαντ, όχι όμως και άνδρες του τακτικού συριακού στρατού. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και «και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις δυνάμεις που μπήκαν στο Αφρίν - που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς - «τρομοκράτες» και προειδοποίησε ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

«Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος,

Με τον τίτλο «Κλάδο ελαίας», η επιχείρηση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί του έχει στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που θεωρούνται ωστόσο «τρομοκρατικές» από την Τουρκία.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο μέχρι τώρα περισσότερων από 30 χωριών, αλλά βρίσκονται κυρίως σε μεθοριακές ζώνες στο βόρειο τμήμα της περιοχής Αφρίν.

«Καθώς ενεργούμε με τρόπο ώστε να αποφύγουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις δυνάμεις ασφαλείας μας και λαμβάνοντας υπόψη τους αμάχους, μπορεί να φαίνεται ότι προχωράμε αργά», είπε ο Ερντογάν.

«Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει αυτό: δεν έχουμε πάει εκεί για να καταστρέψουμε και να κάψουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε εκεί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που μένουν μαζί μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα τρία και πλέον εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα τους.