Εν αναμονή για γεωτρήσεις το πλοίο-πλατφόρμα της ιταλικής Eni, που βρίσκεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα
Έντονη είναι η διπλωματική δραστηριότητα για την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε, μετά την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το «Οικόπεδο 3» βρίσκεται εδώ και 5 μέρες υπό ναυτικό αλλά και διπλωματικό αποκλεισμό.
«Το πλοίο-πλατφόρμα της Eni βρίσκεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα εν αναμονή για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.
«Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι.
Από την πλευρά του, δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε στην ειδική αντιπρόσωπο του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, πως «ενόσω παραμένουν σε εξέλιξη οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι εφικτή η επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό».
Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, έπειτα από αίτημα της UNIFIL και της ρωσικής κυβέρνησης.