Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας που δεν ήθελε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του

Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας που δεν ήθελε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του

Ο πρίγκιπας της Δανίας Henrik άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών

Ο πρίγκιπας της Δανίας Henrik, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε εκφράσει την απογοήτευσή του ότι δεν ήταν κοινωνικά ισότιμος με τη σύζυγό του, τη Βασίλισσα Μαργαρίτα και αρνήθηκε να ταφεί μαζί της, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Ο Πρίγκιπας πέθανε «γαλήνια στον ύπνο του» στο Κάστρο Fredensborg, σύμφωνα με ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας, προσθέτοντας: «Η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα και οι δύο γιοι ήταν στο πλευρό του».

Ο 83χρονος νοσηλευόταν έπειτα από ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια ιδιωτικού ταξιδιού στην Αίγυπτο.

Λίγο πριν τον θάνατό του, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Κοπεγχάγης πίσω στο κάστρο, όπου ήθελε να περάσει τις τελευταίες του στιγμές.

Τον Αύγουστο του 2017, υπενθυμίζει το Reuters, ο πρίγκιπας Χένρικ είχε προκαλέσει αντιδράσεις δηλώνοντας πως δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα στη βασίλισσα, σπάζοντας έτσι μία παράδοση 459 ετών. Είχε πει τότε πως τον είχε δυσαρεστήσει το γεγονός ότι δεν τον είχε ποτέ αναγνωρίσει ως ίσο της.

Λίγο μετά, το παλάτι είχε ανακοινώσει πως ο πρίγκιπας έπασχε από άνοια.

Είχε πολλές φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που δεν είχε τον τίτλο του Βασιλιά. Ωστόσο στη Δανία, μία πριγκίπισσα γίνεται βασίλισσα όταν ο άνδρας της γίνει βασιλιάς, αλλά δεν ισχύει και το αντίστροφο.

Μετά το δημοψήφισμα του 2009 στη Δανία, που ήταν υπέρ της ισότητας των φύλων στη βασιλική διαδοχή, ο πρίγκιπας Χένρικ είχε δηλώσει: «Ελπίζω οι άνδρες να είναι ίσοι με τα κορίτσια». Δεν υπήρξε όμως ποτέ νόμος που να του επιτρέπει να πάρει τον τίτλο του Βασιλιά.

Οι Δανοί τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για τον πρίγκιπα Χένρικ, θαυμάζοντας τους αριστοκρατικούς του τρόπους αλλά διαφωνώντας με τα πολύχρωμα ρούχα του και την έντονη γαλλική προφορά του- η καταγωγή του ήταν από τη Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια βρήκε υποστηρικτές στη δανέζικη νεολαία που γοητευόταν από την κατάρριψη στερεοτύπων της κουλτούρας της χώρας.