Τι λέει Βούλγαρος ευρωβουλευτής του κόμματος του πρωθυπουργού Μπορίσοφ
«Παράθυρο ευκαιρίας» για τη λύση του ονοματολογικού ζητήματος της Ελλάδας με την πΓΔΜ διαβλέπει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του κόμματος του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, Αντρέι Κοβάτσεφ (Andrey Kovatchev). Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αποδεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια χώρα να έχει αλυτρωτικές φιλοδοξίες έναντι άλλου κράτους και υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός. «Η Βουλγαρία δεν το θέλει, η Ελλάδα δεν το θέλει, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει επίσης να υπάρχει η βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση για όλα τα ζητήματα» προσέθεσε και εξέφρασε την ελπίδα η Αθήνα και τα Σκόπια να βρουν την αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία πολύ καθαρά δεν θα επιτρέπει αλυτρωτικές φιλοδοξίες.
Μιλώντας τηλεφωνικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Στρασβούργο, όπου συμμετείχε στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα στρατηγική της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, διαμηνύει πως η Ιστορία δεν πρέπει να χειραγωγείται και να γίνεται αντικείμενο καπηλείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοβάτσεφ τονίζει ότι πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν μας και συμπληρώνει πως τα ιστορικά προβλήματα των βαλκανικών χωρών πρέπει να ξεπεραστούν μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής και της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Εξάλλου, δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ -την οποία ασκεί για πρώτη φορά μετά την ένταξή της, το 2007-, προέταξε πως μία από τις πιο σημαντικές είναι ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, εξηγώντας πως η αστάθεια σε αυτή την περιοχή και η έλλειψη παρουσίας της ΕΕ δίνει πολύ χώρο σε άλλους γεωπολιτικούς παίκτες, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία και την Τουρκία, να έχουν ισχυρή επιρροή στην περιοχή.
Στην κατεύθυνση αυτή, εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση πως η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στα Βαλκάνια, να δώσει ένα θετικό μήνυμα ότι δεν τα έχει ξεχάσει και να εστιάσει περισσότερο στους πολίτες τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι Ευρωπαίοι δεύτερης κατηγορίας». Ως προς τούτο, διευκρίνισε, πως στόχος της βουλγαρικής προεδρίας είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων πρότζεκτ στις βαλκανικές χώρες. Ενδεικτικά, ανέφερε πως μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς και από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, εργάζονται για θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές και την ψηφιακή τεχνολογία. Σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε σημαντική τη διεξαγωγή του Συμβούλιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια. Κατά τη Διάσκεψη αυτή, εκτίμησε πως όλοι οι ηγέτες της περιοχής και των κρατών-μελών της ΕΕ θα δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, σε συνέχεια της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης του 2003, επανασύνδεσης της Ευρώπης στην περιοχή, με τη διαβεβαίωση ότι μόλις είναι έτοιμες από πλευράς μεταρρυθμίσεων, υιοθέτησης του κοινοτικού κεκτημένου και όλων των αναγκαίων κριτηρίων ένταξης, τότε θα γίνουν μέλη της ΕΕ.
Τέλος, ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, σχετικά με τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της γείτονος χώρας, ο κ. Κοβάτσεφ απάντησε πως δεν έχει προτιμήσεις, επισημαίνοντας πως «είναι θέμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών» και «πρέπει να δούμε όλο το πακέτο». Ωστόσο, προσέθεσε, «δεν θέλουμε να έχουν (τα Σκόπια) φιλοδοξίες έναντι της Βουλγαρίας, γι' αυτό ίσως το όνομα "Νέα Μακεδονία" είναι καλό, αλλά δεν θέλουμε να λέμε ότι η Βουλγαρία έχει λίστα προτιμήσεων».